Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Ready2Helpers in actie voor ouderen tijdens hitte
27 augustus 2016 |

Ready2Helpers in actie voor ouderen tijdens hitte

Fijn dat zonnetje deze week, maar voor oudere mensen zijn die hoge temperaturen ook gevaarlijk. Tijdens een hittegolf ligt het aantal sterfgevallen 10% hoger dan normaal, dat zijn 200 mensen per week. Een groot deel hiervan is te voorkomen. Daarom ging een team van Ready2Helpers naar een groep senioren in een wooncomplex in Dordrecht om te kijken hoe het met ze gaat en om onder andere water, chips, bouillon en zoute dropjes uit te delen.

ready2help2_640.JPGReady2Help in actie voor ouderen tijdens hitte.

​"Wat fijn dat jullie dit doen!", zegt mevrouw De Vogel. De 85-jarige bewoonster heeft niet zo’n last van de warmte. In haar huis is het koel en in de koelkast staat water. "Mijn 8 kinderen houden mij goed in de gaten. Straks komen ze ook weer langs. Niet iedereen heeft zoveel mensen om zich heen, dus goed dat jullie dit doen". Ook de 77-jarige Abbeloos is blij met de komst van de vrijwilligers van het Rode Kruis. "Jullie mogen van mij vaker komen!".​

Belangrijk om aan mee te werken

Heidi is een van de Ready2helpers die werd opgeroepen om in actie te komen voor deze ouderen. "Ik heb in een verpleeghuis gewerkt en weet uit ervaring dat je ouderen attent moet maken op het feit dat ze genoeg drinken met warm weer. Tijdens mijn werk zag ik hoe slecht er eigenlijk gedronken wordt, dus ik vind het heel belangrijk om hier aan mee te doen."

Ook Corrine van de thuiszorg ziet dat de meeste mensen te weinig drinken. "Ik kom dagelijks bij de mensen over de vloer, bij sommigen 3 keer per dag. De meeste ouderen drinken zo weinig, omdat ze dan zo vaak moeten plassen of omdat ze helemaal geen zin in eten en drinken hebben tijdens deze hitte". Een andere mevrouw De Vogel in het huis geeft toe dat ze niet genoeg drinkt. "Als ik naar de keuken ga, drink ik af en toe een slokje. Ik heb er gewoon geen zin in". Ze krijgt een glas drinken en zegt: "Goed dat jullie dit doen hoor. Ik leer er wel weer van en ik zal er nu meer aan denken".​

ready2help1_640.JPG

Een glaasje water voor de ouderen tijdens de hitte.

Graag helpen

Ready2Helper Trinette werkt parttime bij de KLM en doet daarnaast veel vrijwilligerswerk. "Als er hulp nodig is, wil ik gewoon graag helpen". Ook haar collega-vrijwilligers John en Ed staan graag klaar voor een ander. "De meeste ouderen zijn eerst wat terughoudend als we aanbellen, maar als we vertellen waarvoor we komen, slaan ze om en zijn ze belangstellend. Bijna iedereen reageert blij en vindt het fijn en goed dat we dit doen".  

Mevrouw Van de Rest en mevrouw Van Geffen hebben de koelte en gezelligheid van de kantine opgezocht. "In huis is het veel te warm, hier is het veel beter". Er staat geen drinken bij de dames op tafel, dus hier wordt meteen voor gezorgd door de Ready2Helpers. Ook deze dames zijn de vrijwilligers van het Rode Kruis erg dankbaar.

Aanmelden

​Ben jij zelf Ready2Help? Meld je aan!​

aanmeldbutton.png

Artikel delen?