Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Ready2Helpers vertellen hun verhaal
29 oktober 2015 |

Ready2Helpers vertellen hun verhaal

​#Ready2Help – Het burgerhulpnetwerk Ready2Help bestaat 1 jaar. Sinds de lancering op 1 november 2014 worden mensen die zich hebben aangemeld zo nu en dan gevraagd om in actie te komen voor het netwerk. Hieronder kun je een aantal ervaringen van Ready2Helpers lezen.

visual-v4-zonder-slinger-def.jpg​“Ik zou het liefst een vluchteling in huis nemen”

Kristel Hoogstad (24) heeft haar eerste Ready2Help-inzet in Voorschoten. Vluchtelingenopvanglocatie De Vliethallen waar 72 uur lang mensen hebben geslapen moet leeg. Kristel helpt mee met het inklappen van zo’n 125 bedjes.
R2H4.jpg

“Vandaag is mijn eerste inzet. Het ging sneller dan ik dacht, er stond 2 uur voor maar we waren binnen 1 uur klaar”, zegt Kristel. "Waarom ik Ready2Helper ben geworden? Omdat ik iets voor de vluchtelingen wilde doen en dit een laagdrempelige manier is om te helpen. Je krijgt een oproep en je geeft direct aan of je beschikbaar bent of niet.” Kristel vindt het een fijn idee dat de vluchtelingen straks op een schoon bed kunnen slapen. Inmiddels heeft zo zo’n 20 à 30 bedjes in haar handen gehad van 6 kilo per stuk. In de toekomst hoopt ze nog meer inzetten te doen. “Ik zou het liefst een vluchteling in huis nemen, maar dat gaat helaas niet zo makkelijk”, zegt ze. 


“Iedereen kan wel iets doen tijdens een noodsituatie”

Leroy de Priester (29) zette zich voor het eerst in voor Ready2Help in de Zeelandhallen waar 400 vluchtelingen zaten. Hij deed daar een Needs Assessment. Aan de hand van een lange vragenlijst inventariseerde hij wat de jongens daar nodig hadden. “Je zou maar geen schoenen, jas of pyjama hebben”, zegt Leroy.
R2H2.jpg
  De jongen tegenover Leroy sprak engels en vertaalde wat de andere vluchtelingen wilden.

    
“Tijdens mijn Ready2Help-inzet in de Zeelandhallen merkte ik pas hoe groot het vluchtelingenprobleem is”, vertelt Leroy. “Er zaten daar 400 mannen die alles hebben achter gelaten. Dit raakte me erg”. Met een vragenlijst in zijn hand vroeg hij waar de vluchtelingen gebrek aan hadden. Het bleek om hele basale dingen te gaan zoals schoenen, jassen en pyjama’s.  “Toen ik jongens van mijn eigen leeftijd sprak die voorheen net zoals ik een baan en een goed leven hadden, kwam het allemaal erg dichtbij. ” Leroy vindt het fijn dat hij hen heeft kunnen helpen door lid te zijn van het burgerhulpnetwerk. “Ready2Help is voor alle mensen toegankelijk. Iedereen kan wel iets doen tijdens een noodsituatie.”

“Ik weet nu wat ik moet doen bij een watersnoodramp”

Tecla Hoekstra (30) deed op 14 maart mee met de Ready2Help-rampoefening in Dordrecht. De oefening werd georganiseerd om te toetsen of burgerhulpnetwerk Ready2Help wel echt ingezet kan worden bij een ramp.
R2H3.jpg
   Tecla (rechts op de foto) legt de zandzakken op een grote stapel (Foto: Jerry Lampe)

     
“De Ready2Help-rampoefening was erg leerzaam. Ik weet nu wat ik moet doen bij een watersnoodramp. De teamspirit was echt te voelen. Ik kreeg er energie van”, zegt Tecla. Op een bedrijventerrein werd een watersnoodramp in scene gezet. Tecla en zo’n 300 andere Ready2Helpers moesten zandzakken vullen en dragen. Het team waar ze in zat was enthousiast en had een teamleider als aanspreekpunt die alles duidelijk uitlegde. Op een gegeven moment werd het doorgeven van de zakken wel vermoeiend voor Tecla. Haar armen voelden zwaar aan, maar door de teamspirit had ze genoeg energie om door te gaan. “De oefening ging goed. Fijn om te weten dat er mensen zijn die kunnen helpen als er een echte ramp is." 

“Ondanks mijn lichamelijke beperking kan ik toch wat voor anderen betekenen”

Cynthia van Rozendaal (42) was Ready2Help tijdens de Giro555 actie ‘Nederland helpt Nepal’. Met het computerprogramma ‘Tomnod’ vergeleek ze beelden van voor en na de ramp zodat ze inzichtelijk kon maken in welke gebieden hulp moest komen.
R2H1.jpg
  Op zo'n soort satellietbeeld zag Cynthia wat voor ravage de aardbeving had aangericht.  

“Collega’s van de veiligheidsregio waar ik werk zaten in Nepal om te helpen. Ik was dus erg bij de ramp betrokken”, vertelt Cynthia. Ze vond het fijn dat ze nuttig werk voor hen kon doen. Zelf afreizen naar het rampgebied ging namelijk niet. “Ik heb nek- en schouderklachten, daarom kan ik fysiek geen mensen helpen”, zegt Cynthia. Toen ze de Ready2Help-oproep voor ‘Nederland helpt Nepal’ zag besloot ze gelijk te reageren. “Met deze inzet kon ik mensen via een computerprogramma helpen wat geen lichamelijke inspanning kost. Hier was ik blij mee, want op deze manier was ik toch in staat de slachtoffers van de aardbeving in Nepal te ondersteunen”. 

 
Bekijk hier de tijdlijn met alle inzetten.

Wil jij net zoals Kristel, Leroy, Tecla en Cynthia ook hulp verlenen tijdens een noodsituatie? Schrijf je dan in door op de button te klikken.