Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Ready2Helpers vragen wat vluchtelingen nodig hebben
11 september 2015 |

Ready2Helpers vragen wat vluchtelingen nodig hebben

#Ready2Help – Voor het eerst heeft het Rode Kruis een Needs Assessment gehouden onder de vluchtelingen. Ready2Helpers namen op 10 september 2015 in een tijdelijk opvangcentrum in Goes een vragenlijst af om te inventariseren welke behoeften de jongens en mannen daar hebben. Eén van hen heeft zelfs een nieuwe ID-kaart nodig. 

Appkijken.jpg
 De Ready2Helpers krijgen uitleg over de app die tijdens het Needs Assessment wordt gebruikt. (Foto: Eline van den Hout)  

“Ik heb een jas, een broek, schoenen en een t-shirt nodig”, werd er door de meeste vluchtelingen verteld aan de Ready2Helpers die vragenlijsten afnamen tijdens het Needs Assessment. De bijeenkomst vond plaats in de Zeelandhallen in Goes. Het is een tijdelijke opvanglocatie, maar veel jongens en mannen zitten er al weken. De meesten hebben maar één setje kleding en lopen op teenslippers. Bovendien hebben ze al maanden geen contact gehad met hun familie omdat ze niet kunnen bellen. “Ik wil zo graag een telefoon met beltegoed zodat ik mijn familie kan spreken”, zegt de 16-jarige Bohane uit Eritrea. Zoals bijna al de jongens in het opvangcentrum is hij helemaal alleen gevlucht. De zware boottocht over de Middellandse Zee heeft hij overleefd. “Ik mis mijn moeder heel erg”, zucht hij. "Maar helaas kon ik niet in Eritrea blijven vanwege de geweldadige overheid".  

Leroy.jpg

 Vluchtelingen verzamelen zich om Leroy heen om te vertellen wat ze allemaal missen. (Foto: Eline van den Hout)


"Het lijkt me verschrikkelijk om geen schoenen te hebben"

In afstemming met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en Vluchtelingenwerk Nederland neemt het Rode Kruis de vragenlijsten af. Met een speciale app vullen de Ready2Helpers de behoeften van de vluchtelingen in zodat deze kunnen worden geïnventariseerd. Vervolgens wordt er bekeken of de gevraagde spullen in de Welkom Winkels liggen. Wanneer dit zo is kan er gedistribueerd worden. Op deze manier krijgen de vluchtelingen geen spullen waar ze niets aan hebben, zoals bijvoorbeeld knuffels. “De mannen missen voornamelijk basisbehoeften zoals kleding en dekens,” zegt Ready2Helper Leroy de Priester. “Ik kan me daar niets bij voorstellen, het lijkt me verschrikkelijk om bijvoorbeeld geen schoenen te hebben.” De hele middag zat hij aan een tafel met tientallen vluchtelingen om hem heen. “Deze Ready2Help-inzet vind ik erg indrukwekkend. Het is goed om te zien dat de jongens elkaar helpen met de taal zodat ze de vragen kunnen beantwoorden. Gelukkig hadden we er ook een tolk bij die Arabisch kan, dat scheelde veel.”    

Mohammed.jpg
 Mohammed was kleermaker in Aleppo en had een goed leven totdat zijn stad werd vernield. Nu heeft hij helemaal niets meer. (Foto: Eline van den Hout)

"Al mijn bagage is overboord gevallen"

De Syrische Mohammed (21) heeft naast kleding en een telefoon ook een ID-kaart nodig. Tijdens zijn vlucht uit Aleppo verloor hij deze. “Al mijn bagage is tijdens de boottocht over de Middellandse Zee overboord gevallen. Ik heb helemaal niets meer”, vertelt hij. Hij maakt zich ernstige zorgen. “Straks moet ik terug naar Syrië omdat ik geen ID-kaart heb”. Hij wil absoluut niet terug naar Aleppo. De hele stad is vernield en zijn huis is er ook niet meer. “Mijn broer is overleden, daar ben ik erg verdrietig over”, vertelt hij. “En ik mis de rest van mijn familie. Ik weet helemaal niet hoe het met ze gaat”. Voordat de oorlog in Syrië uitbrak had Mohammed een fijn leven. “Ik was kleermaker, hopelijk kan ik dat hier ook worden”.

Binnenkort zullen de verzamelde spullen in de Welkom Winkels gedistribueerd worden. Hopelijk krijgen dan de meeste van deze jongens kleding, schoenen en andere spullen die ze nodig hebben. Wil jij ook spullen afleveren of vrijwilliger worden in één van onze Welkom Winkels? Klik hier

We hebben ook meer Ready2Helpers nodig. Meld je hier aan als je ook Ready2Helper wil worden.

60 Miljoen mensen op de vlucht 

60 Miljoen mensen wereldwijd zijn op de vlucht voor conflict en geweld in eigen land. Zij hebben huis en haard verlaten, op zoek naar veiligheid voor zichzelf en hun gezin. Al deze mensen hebben dringend hulp nodig. Water, huisvesting, voedsel en medische zorg. Laat ons niet kiezen.

Of geef op Giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.