Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Resultaten Rode Kruis ebola-actie Giro555
21 maart 2016 |

Resultaten Rode Kruis ebola-actie Giro555

​#Ebola – Op 5 november werd de Giro555 actie ‘Stop de ebola-ramp’ geopend. In totaal is er €10.571.696 ingezameld en het gehele bedrag is besteed aan de hulpverlening en het bestrijden van het ebola-virus. Het Rode Kruis heeft hier €1.931.785 van ontvangen. Hierbij alle resultaten van onze hulpverlening op een rijtje.

Ebola-behandel-centrum.jpg  Dit zijn de pakken waar onze hulpverleners dagelijks in rondliepen. (Foto: Victor Lacken, IFRC) 

De taken die het Rode Kruis had tijdens de ebola-ramp zijn:

 • Verzorgen van veilige en waardige begrafenissen
 • Desinfecteren van huizen
 • Verlenen van psychosociale zorg
 • Opsporen van personen die in contact zijn geweest met een ebola-patiënt
 • Voorlichting geven over ebola

Naast al deze activiteiten heeft het Rode Kruis ebola-behandelcentra opgezet in Guinee en Sierra Leone. In Liberia heeft het Rode Kruis infectiepreventie en controle kits uitgedeeld en voorlichting gegeven op 500 scholen toen ze weer open gingen.

Radio-systeem-ebola-vrijwilligers.jpg  Deze vrijwilligers geven voorlichting over ebola en rijden langs verschillende dorpen. (Foto: Victor Lacken, IFRC) 

Resultaten noodhulp en wederopbouw met geld van Giro555


Liberia:

 • We hebben op 500 scholen voorlichting gegeven en infectiepreventiepakketten uitgedeeld om het virus tegen te gaan.
 • We hebben 400 begrafenissen geleid en tijdens deze bijeenkomsten zijn er geen naasten besmet geraakt. Dit komt doordat de hulpverleners beschermende kleding droegen. Daarnaast zijn er desinfecterende sprays gebruikt en lijkenzakken aangeschaft. 

In totaal is er €524.278 besteed.

Sierra Leone:

 • 5 Internationale hulpverleners waren werkzaam in de ebola behandelcentra in Kenema en Kono.
 • We hebben verschillende goederen aangekocht ter ondersteuning van de behandelcentra en begrafenisteams. Ook hebben we goederen voor opnamen gekocht in behandelcentra en daarnaast pakketten gekocht voor patiënten die ontslagen waren uit de centra. Daarnaast zijn er hoofdlampen gekocht zodat begrafenisteams 24 uur per dag begrafenissen konden leiden.
 • We hebben 3.000 solarradio’s uitgedeeld, zodat we het bereik van voorlichtingsprogramma’s via de radio konden vergroten.
 • We hebben een bijdrage geleverd aan radio- en tv-programma’s die een bereik hebben van 6,3 miljoen mensen. Ook startten we campagnes tegen negatieve culturele praktijken die bijdroegen aan de verspreiding van ebola, zoals het wassen van de dode lichamen en het eten van apenvlees.

In totaal is er €193.178 besteed.

Radio-systeem-ebola.jpg
 Radio DJ Mahmoud Sillah zendt lessen uit over ebola via de radio. (Foto: Tommy Trenchard, IFRC)

Guinee:

 • We hebben beschermende kleding, lijkenzakken en desinfecterende sprays aangekocht zodat begrafenis- en desinfectieteams veilig hun werk konden doen. Naar schatting zijn er 2.000 begrafenissen mogelijk gemaakt hierdoor.
 • Nationale en internationale Rode Kruis-medewerkers waren werkzaam in de ebola-behandelcentra tijdens de periode van januari 2015 tot augustus 2015. 
 • We hebben 6 pick-up auto’s en 154 motoren aangekocht zodat we voorlichting konden geven en mensen konden opsporen en volgen die met het virus in aanraking waren gekomen. Daarnaast hebben we psychosociale zorg gegeven.
 • We hebben een logistieke medewerker ingezet om medische teams in het veld te ondersteunen tot juli 2016.

In totaal is er €1.088.094 besteed.


Ebola-vrijwilligers.jpg  Op dit moment zijn Liberia, Sierra Leone en Guinee ebola-vrij verklaard. (Foto: Tommy Trenchard, IFRC)

Ebola-vrij verklaard

Het ebola-virus brak uit in maart 2014. In totaal kregen 28.639 mensen ebola. 11.316 mensen zijn eraan overleden. Guinee is in december 2015 ebola-vrij verklaard en Liberia in januari 2016. Sierra Leone was in november ebola-vrij verklaard maar in januari was er toch weer ebola geconstateerd bij een persoon. Op 17 maart is het land nogmaals ebola-vrij verklaard.

Blogs van onze vrijwilligers

Roel Veltman: "Het huilen ging over in zingen, de tranen waren op"
Roel Veltman: "Ik heb mijn familie al een jaar niet gesproken"
Willeke Gerritsen: "Twee begrafenissen per dag is best heftig"
Willeke Gerritsen: "Ik word blij van happy showers"
Carla Brooijmans brengt een bezoek aan ebola-gebied - blog 1
Carla Brooijmans brengt een bezoek aan ebola-gebied - blog 2
Carla Brooijmans brengt een bezoek aan ebola-gebied - blog 3
Carla Brooijmans brengt een bezoek aan ebola-gebied - blog 4

Download de eindrapportage van onze bijdrage aan de Giro555-actie 'Stop de ebola-ramp'.

Artikel delen?