Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Wie zijn er kwetsbaar bij hitte?
20 juli 2016 |

Wie zijn er kwetsbaar bij hitte?

​​​#Goedvoorbereid​Zomer in Nederland! De temperatuur loopt deze week op sommige plekken op tot boven de 30​ graden. Heerlijk natuurlijk, maar ook gevaarlijk. Vooral voor ouderen, chronisch​ zieken, sporters,​ zwangere vrouwen, kinderen en mensen met overgewicht. Laten we hen dus een beetje extra in de gaten houden. Hier lees je waarom.​

website risicogroepen_bewerkt-1.jpg

Ouderen

Voor mensen boven de 75 jaar is hitte gevaarlijk, omdat sommige lichaamsfuncties bij hen minder goed werken. Zo kunnen ouderen hun lichaamstemperatuur vaak niet zo goed meer reguleren en hebben ze minder dorst. Daarnaast hebben oudere mensen vaker ziekten als hart- en longaandoeningen, suikerziekte en dementie. De medicatie die ze daarvoor gebruiken kan vanwege de hitte een slechte invloed hebben op het dorstgevoel en het reguleren van de lichaamstemperatuur.

Doen: Ga op de koffie bij oma en opa! Wanneer de eerste gebakjes op tafel komen, stel jij voor om er ook een glaasje water bij te nemen.

Chronisch zieken

Mensen die een chronische ziekte zoals hart- en vaatziekten, luchtwegaandoeningen en diabetes hebben, gebruiken meestal medicijnen. De werking van die geneesmiddelen kan veranderen door de hitte. Dat geeft een risico op over- of onderdosering. Daarnaast kunnen medicijnen, ook als je ze wel goed bewaart, een ander effect hebben dan normaal vanwege de hitte. Medicijnen tegen hartproblemen kunnen bij hitte bijvoorbeeld de water- en zouthuishouding in het lichaam verstoren. Ook plastabletten kunnen ervoor zorgen dat te veel zouten en mineralen het lichaam met de urine verlaten.

Check: Bekijk in de bijsluiter hoe je je medicijnen het best kan bewaren. Neem bij twijfel over de werking direct contact op met huisarts en/of apotheek.

Zwangere vrouwen en mensen met overgewicht

Een te hoge lichaamstemperatuur geeft, met name in het begin van de zwangerschap, een iets grotere kans op aangeboren afwijkingen bij het ongeboren kindje. Te veel warmte kan bij de moeder ook uitdroging veroorzaken, wat gevaarlijk is voor moeder en kind. Een verhoogde BMI (bodymass index) leidt bij warm weer ook eerder tot problemen. Omdat het lichaamsoppervlak per kilo lichaamsgewicht kleiner is, kan de huid minder warmte afvoeren. Terwijl iemand die te zwaar is juist meer warmte produceert, omdat hij/zij zich meer moet inspannen om het lichaam te dragen en verplaatsen.

Ontspan: Span je niet te veel in en blijf in de schaduw. Zo voorkom je dat je oververhit raakt. 

Jonge kinderen en baby’s

Jonge kinderen en zuigelingen zijn nog onvoldoende in staat hun eigen temperatuur te reguleren. Ook kunnen ze niet goed aangeven dat ze het (veel) te warm hebben. Verzorgers moeten dus inschatten hoe het kind zich voelt. Fouten die ze hierbij kunnen maken zijn: het kindje veel te warm aankleden of onvoldoende schaduw bieden. 

Fashiontip: Zorg voor een passende outfit voor je kind: luchtig en licht met een hoedje.​

Deelnemers aan een (sport)evenement of festival

Als er veel mensen dicht op elkaar gepakt staan, wordt het moeilijk om lichaamswarmte kwijt te raken. Vooral als het op een plek is met weinig schaduw. Evenementen waarbij deelnemers zich moet inspannen, zoals sportevenementen, kunnen wat dat betreft helemaal gevaarlijk zijn.

Koel af: Op een festival of evenement biedt een frisse plens water uitkomst. Zorg er ook voor dat je genoeg water drinkt!


EHBO-app

Wordt de hitte toch teveel? Download onze EHBO-app zodat je weet wat je kunt doen:

 

Artikel delen?