Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Halve Maan-vrijwilligers gewond geraakt tijdens beschietingen Jemen
18 maart 2016 |

Rode Halve Maan-vrijwilligers gewond geraakt tijdens beschietingen Jemen

​#ConflictJemen – Op 14 maart 2016 raakten 4 Rode Halve Maan-vrijwilligers gewond tijdens beschietingen in de regio Ma’rib. De hulpverleners riskeren elke dag hun leven tijdens het verlenen van hulp aan slachtoffers van het conflict in Jemen.

Yemen-Rode-Kruis.jpg
 Hoofd ICRC Peter Maurer bezocht de stad Sana'a in 2015. Ook hier hebben gevechten plaatsgevonden en er is veel vernield door de strijdende partijen. (Foto: H Al-Ansi, ICRC)

Terwijl ze lichamen evacueerden van overleden mensen, werden 4 Rode Halve Maan-vrijwilligers geraakt door granaatscherven. De vrijwilligers liggen op dit moment in het ziekenhuis. De gezondheidssituatie van 1 vrijwilliger is kritiek, hij vecht voor zijn leven. De gezondheidssituatie van de andere 3 vrijwilligers is stabiel. 

8 Rode Halve Maan-vrijwilligers gedood

Wij betreuren dit incident. Onze vrijwilligers riskeren dagelijks hun leven in Jemen. Inmiddels zijn er al 8 vrijwilligers gedood tijdens het huidige conflict. We herhalen onze oproep aan alle strijdende partijen dat ons embleem gerespecteerd moet worden. De veiligheid van onze hulpverleners moet gewaarborgd zijn en ze moeten ongehinderd toegang krijgen tot mensen in nood. De strijdende partijen moeten zich houden aan het humanitair oorlogsrecht.

Deze video is een paar maanden geleden gemaakt. Hij geeft de schrijnende situatie in een Jemenitisch ziekenhuis weer.

 

Minder middelen beschikbaar

In de afgelopen 12 maanden van het conflict in Jemen zijn er al meer dan 100 aanvallen geweest op medische voorzieningen. Er zijn steeds minder middelen beschikbaar voor de Rode Halve Maan-vrijwilligers voor het verlenen van humanitaire hulp. 

Jij kunt iets doen!

Het Rode Kruis helpt in Jemen maar ook in andere landen waar gewapende conflicten plaatsvinden. Zorg jij dat het Rode Kruis altijd klaarstaat bij welke ramp dan ook? Geef nu.

 

Artikel delen?