Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis aanwezig in watersnoodstraat Zuiderzeemuseum
25 maart 2016 |

Rode Kruis aanwezig in watersnoodstraat Zuiderzeemuseum

​#GoedVoorbereid – Het Rode Kruis is betrokken bij het themajaar ‘Overspoeld’ van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Op 26 maart gaat de watersnoodstraat open omdat het 100 jaar geleden is dat het Zuiderzeegebied is overstroomd. Het Rode Kruis is aanwezig omdat de noodhulporganisatie het belangrijk vindt dat iedereen zich goed voorbereid op overstromingen.

Zuiderzeemuseum _Campagnebeeld 'Overspoeld' 2016-1.jpg
  In Nederland voelen we ons goed beschermd achter onze dijken. Toch loopt twee derde van Nederland risico op een overstroming. (Afbeelding: Zuiderzeemuseum)

In 2016 staat ‘water’ centraal in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Het is dan namelijk 100 jaar geleden dat het Zuiderzeegebied voor het laatst is getroffen door een grote overstroming. Verschillende presentaties in het binnen- en buitenmuseum, waaronder de watersnoodstraat, horen bij het overkoepelende thema ‘Overspoeld’.

Rode Kruis partner van Zuiderzeemuseum

De focus van ‘Overspoeld’ ligt enerzijds op het herdenken en uitbeelden van de watersnoodramp van 1916 en anderzijds op het waterbewustzijn van nu, want veilig wonen is immers nooit vanzelfsprekend. Het Rode Kruis is partner van het Zuiderzeemuseum en aanwezig in de watersnoodstraat omdat wij het belangrijk vinden dat iedereen zich goed voorbereid op een overstroming.

Wil je weten hoe de watersnoodstraat gebouwd is? Bekijk de timelapse:

 

Goed voorbereid op een overstroming

In Nederland voelen we ons goed beschermd achter onze dijken. Toch loopt twee derde van Nederland risico op een overstroming. Wanneer er een overstroming plaatsvindt zijn we afgesloten van de buitenwereld, zonder eten, drinken, droge kleding op verwarming. Hulpdiensten kunnen je soms pas na 3 dagen bereiken. Daarom moet je goed voorbereid zijn op een dergelijke noodsituatie, door een persoonlijk noodpakket in huis te hebben.

Bereid je voor op een noodsituatie met de Rode Kruis-checklist:

  • Zorg dat je zoveel mogelijk emmers of pannen vult als er een overstroming dreigt. Na de overstroming is het water vaak zwaar verontreinigd.
  • Bij een overstroming vallen vaak gas, elektriciteit en water uit. Laad telefoons en andere nuttige apparaten op zolang er nog stroom is.
  • Evacueer op tijd of ga naar de hoogste plek in huis, waar je weg kunt komen via een dakraam of een ladder.
  • Sluit gas, water en elektriciteit af voordat het water binnenstroomt. Sluit de afvoerputjes af in keuken, badkamer en toilet, dan kan rioolwater je huis niet instromen.
  • Zorg dat je een persoonlijk noodpakket hebt klaar liggen.

Download de Rode Kruis-checklist voor een noodpakket.

Rode Kruis Prinses Margriet Fonds

In de banketbakkerij in het Zuiderzeemuseum worden er koeken verkocht. De opbrengst daarvan gaat naar het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds. Dit fonds is opgericht om rampen, zoals overstromingen, te voorkomen en ondersteunt projecten die innovatief en preventief zijn. Een waarschuwingssysteem en een evacuatieplan kunnen bijvoorbeeld al veel dodelijke slachtoffers voorkomen.

Jij kunt iets doen!

Het Rode Kruis helpt bij overstromingen maar ook bij andere rampen. Zorg jij dat het Rode Kruis altijd klaarstaat bij welke ramp dan ook? Geef nu.

 

Artikel delen?