Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis-ambassadeur Eric Corton krijgt Kruis van Verdienste
12 maart 2016 |

Rode Kruis-ambassadeur Eric Corton krijgt Kruis van Verdienste

#Ambassadeurs - Eric Corton krijgt op zaterdag 12 maart 2016  het Kruis van Verdienste uitgereikt. Daarmee bedankt het Rode Kruis de radiopresentator en acteur voor zijn jarenlange inzet als ambassadeur van het Rode Kruis en in het bijzonder voor zijn betrokkenheid, en de indrukwekkende radio- en televisiereportages voor de jaarlijkse 3FM Serious Request-actie.

Eric1.jpg
  Eric Corton reist in 2012 naar Malawi waar de babysterfte hoog is. (Foto: Ben Houdijk)

Onschatbare waarde

“Wat Eric uniek maakt is de kunst om het verhaal te vertellen, op een manier die zó persoonlijk en betrokken is, dat hij jong en oud daarmee weet te bereiken en te raken. Dat maakt hem als mens bijzonder, en als ambassadeur van onschatbare waarde voor onze organisatie”, vertelt Inge Brakman, voorzitter van het Nederlandse Rode Kruis.

De mooiste fragmenten van Eric Corton in een video:

 

 

Op reis naar Tsjaad

Eric ging in 2004 als 3FM-dj voor het eerst met het Rode Kruis mee op reis naar Tsjaad voor 3FM Serious Request, dat toen aandacht vroeg voor de situatie in Darfur. Hij raakte daarbij zo gemotiveerd dat hij het jaar daarop ambassadeur werd voor het Rode Kruis.

Eric_Corton_20160312.jpg
  Inge Brakman speldt bij Eric Corton het Kruis van Verdienste op. (Foto: Peter Busscher)

Persoonlijke verhalen, radio- en televisiereportages

Tot en met 2014 was Eric vanuit 3FM nauw betrokken bij 3FM Serious Request en ging daarvoor ieder jaar samen met het Rode Kruis op reis om de stille ramp van dat jaar inzichtelijk te maken met persoonlijke verhalen, radio- en televisiereportages. Hij reisde daarvoor naar Congo, Centraal-Afrikaanse Republiek, Oeganda, Kenia, Ivoorkust, Sierra Leone, Malawi, Burundi, Cambodja en Colombia. Door zijn vrijwilligerswerk en reizen voor het Rode Kruis is Corton goed ingevoerd geraakt in allerlei humanitaire onderwerpen variërend van malaria en babysterfte, tot landmijnen en seksueel geweld in conflictgebieden, maar ook in de uitdagingen en beperkingen van hulpverlening 2013 3FM SR Burundi -7242.jpg
 Voor Serious Request 2013 gaat Eric Corton naar Burundi, waar kinderen sterven aan diarree. (Foto: Ben Houdijk) 

De grondbeginselen

“Als ambassadeur van het Rode Kruis neemt Eric zijn taak om de grondbeginselen van het Rode Kruis uit te dragen zeer serieus en hij doet di​t altijd met veel charme en verve,” vertelt Inge. In interviews, presentaties of andere openbare optredens gebruikt Eric consequent zijn kennis en ervaring om anderen te informeren of om aandacht te vragen voor situaties in minder welvarende delen van de wereld.

Eric_Corton_20160312_7_3.jpg
  Zo ziet het Kruis van Verdienste eruit. (Foto: Peter Busscher)

Crowd sourcing pionier

In 2015 stopte Eric met 3FM Serious Request maar bleef verbonden aan het Rode Kruis. Sindsdien is hij onder meer actief om jongeren bij het Rode Kruis te betrekken, en als crowd sourcing pionier betrokken bij het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds, dat zich richt op het voorkomen of beperken van schade en slachtoffers door natuurrampen.
15054128593_cd1cc20de3_z.jpg
Eric spreekt een slachtoffer van seksueel geweld in Colombia. (Foto: Ben Houdijk)

Over het Kruis van Verdienste

Voorzitter van het Nederlandse Rode Kruis Inge Brakman reikt het Kruis van Verdienste aan Eric uit in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet. De onderscheiding werd in 1914 ingesteld nadat Koningin Wilhelmina het Nederlandse Rode Kruis op 27 november van dat jaar in een Koninklijk Besluit toestemming had gegeven om ‘een Kruis of Medaille van Verdienste’ in te stellen. De onderscheiding wordt door het bestuur van het Rode Kruis bij hoge uitzondering verleend om ‘belangrijke diensten binnen of jegens het Nederlandse Rode Kruis’ te belonen. Eerder kregen Prins Bernhard, voormalig Rode Kruis-voorzitter Elco Brinkman en dr. Abdul Rahman Attar, president van de Syrische Rode Halve Maan deze onderscheiding.   

Artikel delen?