Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis bedroefd door verlies van ebola-verpleegkundige
15 januari 2015 |

Rode Kruis bedroefd door verlies van ebola-verpleegkundige

Het Rode Kruis is diep bedroefd. Op 13 januari 2015 overleed een Rode Kruis-medewerker in Sierra Leone. Hij werkte als  verpleger bij het ebola-behandelcentrum van het Rode Kruis in Kenema.

"Onze gedachten en ons medeleven gaan uit naar de familie en vrienden van deze dappere medewerker. We zijn zeer dankbaar voor zijn werk in deze bijzonder moeilijke tijd, zijn toewijding aan het Rode Kruis, en zijn inzet in de strijd tegen deze dodelijke ziekte", reageert Elhadj As Sy, secretaris-generaal van de Internationale Federatie van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan-verenigingen (IFRC).

Symptomen van ebola

De medewerker overleed aan de gevolgen van ebola. Dat werd een dag na het overlijden bevestigd met een test. Het is het eerste slachtoffer onder Rode Kruis-vrijwilligers of medewerkers in Sierra Leone. Het Rode Kruis doet momenteel onderzoek om te bepalen hoe de medewerker werd besmet, en of dit thuis gebeurde of tijdens zijn werk als verpleegkundige. In totaal 29 mensen die contact hadden met de medewerker worden momenteel gecontroleerd op de symptomen van ebola.

kenema ebola high risk.jpg 

Het ebola-behandelcentrum in Kenema heeft sinds de opening in september meer dan 500 patiënten verzorgd.   

Persoonlijke veiligheid van medewerkers

Het Rode Kruis volgt zeer strikte veiligheidsvoorschriften voor medewerkers en vrijwilligers, en neemt hun gezondheid zeer serieus. Vrijwilligers en medewerkers worden pas ingezet als ze volledig zijn opgeleid en over de juiste persoonlijke uitrusting beschikken van beschermingspak, handschoenen, masker en bril. Het risico bij de bestrijding van een besmettelijke ziekte zoals ebola is helaas niet nul. "De dood van onze medewerker onderstreept dat hulpverleners hun eigen gezondheid of zelfs leven riskeren als zij zich inzetten voor ebola-patiënten", aldus Sy.

ebola kenema hulpverlener.jpg 

Veiligheid heeft de hoogste prioriteit in het ebola-behandelcentrum. De vrijwilligers en medewerkers worden pas ingezet als ze volledig zijn opgeleid.

2.200 vrijwilligers

Meer dan 2.200 vrijwilligers van het Rode Kruis in Sierra Leone zijn actief in de strijd tegen ebola. In het ebola-behandelcentrum in Kenema werken 144 medewerkers van het Rode Kruis in Sierra Leone en 19 internationale Rode Kruis-medewerkers. Sinds de opening in september hebben zij meer dan 500 patiënten verzorgd.

Nog altijd reële dreiging

Met bijna 8.000 bevestigde gevallen van ebola en meer dan 3.000 sterfgevallen als gevolg van het virus, is Sierra Leone het zwaarst getroffen land in West-Afrika. "Hoewel er afgelopen weken lichtpuntjes waren, is het virus nog niet bedwongen en de dreiging van de ebola-epidemie nog steeds zeer reëel", verklaart Moulaye Camara, hoofd van de IFRC-delegatie in Sierra Leone. "We moeten waakzaam blijven, totdat we het virus hebben uitgeroeid."