Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis behandelt nog steeds slachtoffers atoomaanval Hiroshima
5 augustus 2015 |

Rode Kruis behandelt nog steeds slachtoffers atoomaanval Hiroshima

#HerdenkingHiroshima – De atoomaanvallen op Hiroshima (6 augustus) en Nagasaki (9 augustus) zijn inmiddels zeventig jaar geleden. Nog steeds verleent het Rode Kruis hulp aan de slachtoffers van deze humanitaire ramp.  

Hiroshima.jpg

Op 6 augustus 2015 wordt het bombardement op Hiroshima en Nagasaki herdacht. Zeventig jaar na de ramp worden nog dagelijks mensen met verschillende vormen van kanker behandeld. Het Japanse Rode Kruis heeft in haar ziekenhuizen in Hiroshima (sinds 1959) en Nagasaki (sinds 1969) al meer dan 2,5 miljoen overlevenden medische zorg geboden.

Angst voor kanker

De hulpverleners behandelen duizenden overlevenden voor ziektes die gerelateerd zijn aan de straling van de atoombommen. Naar verwachting zullen daar de komende jaren vele duizenden bijkomen. In Hiroshima liepen de cijfers van overlevenden die gestorven zijn aan kanker op tot bijna 63 procent, in Nagasaki is dat 56 procent. De meest voorkomende vormen zijn longkanker (20 procent), maagkanker (18 procent), leverkanker (14 procent) en leukemie (8 procent).  Sumiteru Taniguchi is een overlevende en krijgt hulp in een Rode Kruis-ziekenhuis in Japan. Zijn rug was helemaal verbrand door de atoomaanval. Slachtoffers zoals hij zijn hun hele leven bang om kanker krijgen. Daarom gaan ze regelmatig terug naar het ziekenhuis om zich te laten checken.  

 


 

40.000 handtekeningen tegen kernwapens

]Moderne kernbommen zijn sterker dan die van zeventig jaar geleden. Als ze worden gebruikt zullen de effecten veel erger zijn dan bij Hiroshima en Nagasaki, die daar nog voortdurend merkbaar zijn. Inmiddels zijn in Nederland 40.000 handtekeningen opgehaald, waardoor de Tweede Kamer moet debatteren over een nationaal verbod op kernwapens. 

Al in september 1945 riep het Internationale Rode Kruiscomité op tot een verbod op nucleaire wapens vanwege de onaanvaardbare humanitaire gevolgen. Het Internationale Rode Kruis en het Nederlandse Rode Kruis blijven die oproep tot op de dag van vandaag herhalen.