Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis bereidt zich voor op tyfoon in Filipijnen
4 december 2014 |

Rode Kruis bereidt zich voor op tyfoon in Filipijnen

Het Rode Kruis bereidt zich voor op de komst van Hagupit, de zeer zware tyfoon die momenteel op de Filipijnen afstevent. Op lokaal, nationaal en internationaal niveau staan vrijwilligers en hulpverleners van de noodhulporganisatie paraat.

Tyfoon Hagupit, lokaal bekend als Ruby, komt naar verwachting op 6 december 2015 aan land. De storm bedreigt mogelijk miljoenen mensen, waarvan velen na de verwoestende impact van tyfoon Haiyan in 2013 extra kwetsbaar zijn. Op dit moment helpt het Rode Kruis bij de evacuaties van mensen in de grootste risicogebieden. De hulporganisatie zorgt daarnaast voor extra noodhulpgoederen en praktisch materiaal, maar ook hulpverleners in de gebieden die het hardst zullen worden getroffen.

Noodvoorraden

Op verschillende plekken, waaronder Manila, Leyte, Samar, Subic en Cebu zijn noodvoorraden aangelegd met voedsel, dekens, slaapmatten, jerrycans, muskietennetten en hygiĆ«ne-items. Ook praktisch materiaal zoals watertrucks, generatoren, kettingzagen en communicatiemiddelen zijn inmiddels ter plekke. Naar Tacloban zijn extra hulpverleners onderweg. Belangrijke lokale diensten en middelen, zoals de bloedbank, radio-operators, satelliettelefoons,  een deel van het wagenpark en de dieselopslag zijn verplaatst naar veilige en centrale plekken die ook tijdens Haiyan zijn gebruikt.

Internationaal noodhulpteam

De internationale hulpteams van het Rode Kruis zijn gealarmeerd, waaronder het noodhulpteam dat vanuit het Nederlandse, Belgische en Luxemburgse Rode Kruis binnen 48 uur kan worden opgeroepen om naar de Filipijnen af te reizen.