Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis bereidt zich voor op tyfoon Koppu Filipijnen
18 oktober 2015 |

Rode Kruis bereidt zich voor op tyfoon Koppu Filipijnen

​#TyfoonKoppu - Het Rode Kruis bereidt zich voor op Typoon Koppu die vanochtend om 01:00 aan land kwam op de Filipijnen met een windsnelheid van 175 kilometer per uur.

fotoKoppu.jpg
 Het Filipijnse Rode Kruis houdt het verplaatsen van Koppu in de gaten en grijpt in wanneer de gevolgen desastreus zijn.

Zo'n 10.000 huizen zijn ingestort op de Filipijnen. Veel bruggen, wegen en elektriciteitsmasten zijn verwoest. Op dit moment ligt het aantal slachtoffers nog onder de 10. De meeste mensen zijn op tijd geëvacueerd. Vrijwilligers hebben 14.300 mensen in veiligheid gebracht, zij worden opgevangen in 104 opvangcentra. Deze mensen krijgen maaltijden, dekens, hygiënepakketten, muskietennetten en andere noodhulpgoederen. Het Rode Kruis stuurt op dit moment vrachtwagens naar Manilla om hulpgoederen te halen en houdt de route van Koppu nauwlettend in de gaten.

FilipijnenWB.jpg  Het Rode Kruis brengt volwassenen en kinderen in veiligheid.  

Het Chinese Rode Kruis steunt het Filipijnse Rode Kruis door 26 ambulances te leveren en ze brengt eveneens noodhulppakketten. Daarnaast heeft de vereniging een team ingezet dat onderzoekt wat voor water- en sanitatieproject er moet worden opgezet.

Hevige regenval

 
De tyfoon verplaatst zich langzaam met 3 kilometer per uur. Wel wordt er hevige regenval verwacht en dit vindt het Rode Kruis zorgelijk. Koppu zal een bergachtig gebied oversteken en zeer waarschijnlijk aardverschuivingen veroorzaken. Dammen lopen op dit moment over en rivieren treden buiten hun oevers. Dit wordt ook goed in de gaten gehouden.  

FilipijnenWB1.jpg
Vrijwilligers brengen hulpgoederen naar de 104 opvanglocaties. Onderwerg hebben ze te maken met overstromingen.

Tyfonen komen regelmatig voor op de Filipijnen. In 2014 werd de Filipijnen getroffen door Hayan, die duizenden mensen het leven kostte.

Doet een ramp of conflict zich voor, dan helpen we direct. Met meer dan 100 miljoen vrijwilligers wereldwijd is het Rode Kruis altijd ter plaatse. We starten levensreddende activiteiten en bieden onderdak, voedsel, schoon drinkwater en medische voorzieningen. Doel: zoveel mogelijk levens redden. Steun ons en doneer op NL33INGB0000000881 (7 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.