Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis bereikt 44.000 mensen met hulp na cycloon Pam
14 maart 2016 |

Rode Kruis bereikt 44.000 mensen met hulp na cycloon Pam

​#CycloonVanuatu - Het is 1 jaar geleden dat cycloon Pam raasde over de Stille Zuidzee op 13 maart 2015. De tropische storm liet een ravage na en trof zo’n 200.000 mensen. Vanuatu werd het ergst getroffen, 18.000 huizen raakten beschadigd. Het Rode Kruis heeft aan 44.000 mensen hulp verleend.

Vanuatu-School.jpg
  Rode Kruis-Vrijwilligers bouwen een basisschool, zodat de kinderen weer naar school kunnen. (Foto: IFRC)

“Ik herinner me het nog goed. De cycloon begon rond 1 uur in de middag en eindigde rond middennacht. Het was verschrikkelijk eng, mensen huilden en riepen om hulp. Ik verloor mijn huis en al mijn spullen,” zegt slachtoffer van de cycloon Steven Takak (49). “Er was ook geen eten meer, dus ik kon mijn gezin niet voeden. Ik ging de bossen in om vruchten te zoeken.” 

Vanuatu-Dozen.jpg
  Het Rode Kruis levert voedselpakketten aan de slachtoffers van cycloon Pam.
 
(Foto: Dickinson Tevi, Rode Kruis Vanuatu)

Hulpverlening

Cycloon Pam is één van de meest vernietigende rampen die Vanuatu ooit heeft meegemaakt. De gemeenschappen zijn nog steeds bezig met het herstellen door middel van de hulp van het Rode Kruis en andere hulporganisaties. Direct na de ramp deelden vrijwilligers zeilen, familietenten, keukensets, watercontainers en zonneverlichting uit. “Ik wist weinig over het Rode Kruis. Ik heb nooit geweten dat de organisatie zoveel hulp zou leveren aan mijn gezin en onze gemeenschap,” zegt Steven.  

Vanuatu-Kind.jpg
  Deze jongen poseert met een iets te grote Rode Kruis-helm op zijn hoofd. (Foto: IFRC) 

Zeep maken

Rode Kruis-hulpverleners gaven naast het verlenen van noodhulp trainingen over hygiëne. “We hebben de mensen getraind hoe ze de verspreiding van besmettelijke ziektes kunnen verkleinen. Ze weten nu ook hoe ze zeep moeten maken en hoe ze waterbronnen kunnen aanleggen”, zegt Rode Kruis-coördinator gezondheid Danny Manvoi.

Workshop huizen bouwen

In november 2015 gaf het Rode Kruis de workshop Shelter Voorlichting. Deze workshop richtte zich op het helpen van gemeenschappen huizen op te bouwen die beter bestand zijn tegen toekomstige natuurrampen zoals tropische stormen, cyclonen en aardbevingen. “Het maken van sterke huizen hoeft niet duur te zijn,” zegt Robbie Dodds van het Australische Rode Kruis. “Met slechts een paar extra stukjes hout, spijkers en sterke touwen kan de weerstand tegen cyclonen sterk worden verhoogd.”

Vanuatu-Huizen.jpg
  Het Rode Kruis helpt bij de reconstructie van huizen. (Foto: Rode Kruis Vanuatu)

Giro6868

Het Nederlandse Rode Kruis opende in maart 2015 giro6868 voor de slachtoffers van Pam en hoofd Internationale Noodhulp Frido Herinckx bezocht het eiland om de hulpverlening in kaart te brengen. "De impact van de storm levert niet alleen nu grote problemen op, de eilandbewoners gaan een zware toekomst tegemoet,” concludeerde hij toen. "De ravage is groot. Alle bananenbomen zijn omgewaaid. Geen één uitgezonderd."

Artikel delen?