Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis bereikt Mouadamiya met hulpgoederen
4 februari 2016 |

Rode Kruis bereikt Mouadamiya met hulpgoederen

#ConflictSyrië - Het is hulpverleners van het Internationale Rode Kruis (ICRC) en de Syrische Rode Halve Maan (SARC) gelukt om voedsel en hygiënepakketten te leveren aan het belegerde Mouadamiya, bij de hoofdstad Damascus. Van de zending kunnen 12.000 inwoners van de stad drie weken leven.

Uren in de rij voor eten  Duizenden mensen wachtten urenlang aan de rand van de bufferzone tussen de strijdende partijen en waar het voedsel zou worden uitgedeeld. (Beeld: Pawel Krzysiek)  

Mouadamiya is één van de vele steden die wordt belegerd in Syrië. Op 3 februari 2016 kregen de teams van het Rode Kruis toegang tot de stad. Naast voedsel en hygiënische artikelen zijn er medicijnen en medische hulpmiddelen geleverd. Dit voor ongeveer 10.000 mensen. "Mensen in de belegerde gebieden tellen elke dag van hun leven als een bonus. Ze hebben nauwelijks iets om te overleven. Ze willen dat we vaker hulp brengen. Dit is waar we voortdurend om vragen", vertelt Marianne Gasser van het ICRC het hoofd van de delegatie in Syrië die het team leidt dat naar Mouadamiya ging.

Onvoorwaardelijke hulp

"In de stad zagen we hoe wanhopig de mensen in Mouadamiya zijn. Ze zijn hongerig en ze hebben ons nodig. De mensen in de belegerde en moeilijk bereikbare gebieden in Syrië hebben zondermeer hulp nodig, onvoorwaardelijke hulp, zonder enige restricties", stelt Gasser. "Voor de in totaal 50.000 inwoners van Mouadamiya is veel meer hulp nodig. Het ICRC en SARC hopen de komende dagen meer te kunnen brengen. De hoeveelheid voedsel en hygiënische artikelen die we zojuist geleverd hebben, is voor ongeveer 3 weken; de medische benodigdheden voor 3 maanden."

 

Hulp aan Al Tal rond Damascus

De bevolking van Al Tal, het moeilijk te bereiken gebied rondom Damascus kreeg voedsel en hygiënepakketten op 2 februari 2016. Het betrof voedsel voor 17.500 mensen, hygiëneartikelen voor 3.500 gezinnen en 25 ton voedingsmiddelen voor de collectieve keuken die per dag voorziet in het voedsel van ongeveer 6.000 mensen.

Besprekingen over vrije toegang

Het Rode Kruis voert besprekingen om het belegerde Madaya, Foua en Kafraya opnieuw te helpen. De noodhulporganisatie roept herhaaldelijk op tot continue en ongehinderde toegang tot deze en andere belegerde gebieden en pleit voor opheffing van de belegeringen. 

Help de Syriërs!

De vijfde winter van het conflict in Syrië is aangebroken. In veel steden en dorpen heerst armoede en mensen hebben een gebrek aan basisbehoeften zoals eten, drinken, medicijnen en brandstof. Wil jij helpen? Doneer dan nu op NL83 INGB 0000 0068 68 t.n.v. het Nederlandse Rode Kruis, onder vermelding van Syrië.


 

Facebook-campagne voor Syrië

Nieuw voor het Rode Kruis is de Facebook-campagne die we starten voor de Syriërs. Volg ons op Facebook.