Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis bereikt nog steeds Syriërs in nood
5 februari 2013 |

Rode Kruis bereikt nog steeds Syriërs in nood

In verschillende delen van Syrië escaleren de gevechten, en het ziet er nog niet naar uit dat hier op korte termijn een einde aan komt. Mannen, vrouwen en kinderen lijden steeds meer onder de situatie in Syrië. Het Rode Kruis biedt de nodige hulp, ook al wordt het steeds moeilijker om de mensen in nood te bereiken.

Uitdagingen voor hulpkonvooien

Wegblokkades, een beschadigde infrastructuur, hevige gevechten en de barre weersomstandigheden van begin januari bemoeilijken de toegang tot gebieden als Aleppo, Deir Ezzor en Idlib. Hierdoor zijn hulpkonvooien ontzettend lang onderweg naar hun bestemming. Ondanks de uitdagingen is het Rode Kruis nog steeds in staat om mensen in het hele land te voorzien van goederen en hulp.

Hulpgoederen

Sinds het begin van het jaar heeft het Rode Kruis het volgende geleverd aan mensen in Syrië:
• voedselpakketten (voor ongeveer 164.000 mensen in Damascus en het platteland van Damascus, Homs, Hama, Idlib, Aleppo en Lattakia);
• ongeveer 30.000 matrassen en dekens (voor 15.000 mensen in Damascus, op het platteland van Damascus, in Homs, Hama, Aleppo, Idlib en Lattakia);
• keukensets met kookpotten, borden, kopjes en bestek (voor 20.000 ontheemden in Damascus en op het platteland van Damascus);
• hygiënische producten als shampoo, zeep, wasmiddel, vrouwelijke hygiëne items (voor 50.000 ontheemden in Damascus, op het platteland van Damascus, in Homs en Lattakia).
Deze hulpgoederen worden voor distributie opgeslagen. Hiervoor worden magazijnmedewerkers getraind en wordt er goed gekeken naar de veiligheid van de magazijnen.

Medische hulp

Op diverse plekken bieden vrijwilligers van het Rode Kruis Eerste hulp, en trainen zij anderen om ook eerste hulp te kunnen bieden. Ook heeft het Rode Kruis in januari gereageerd op de medische behoeften door:
• chirurgische en andere medische middelen te doneren aan vier ziekenhuizen in Damascus en het platteland van Damascus. Ook onderzochten ze welke chirurgische capaciteit ziekenhuizen nodig hebben;
• chirurgische en andere medische benodigdheden te doneren aan ziekenhuizen in het Palestijnse vluchtelingenkamp van Yarmouk.

Water- en sanitaire voorzieningen

Ook op het gebied van water- en sanitaire voorzieningen heeft het Rode Kruis hulp geboden, door:
• per vrachtwagen water te leveren aan 65.000 mensen in Tal Kurdi en al-Nabek in Rural Damascus;
• meer dan 10.000 flessen drinkwater te leveren aan al-Hassakeh en Deir Ezzor, waar zo’n  60.000 mensen van profiteren;
• bijna 380.000 liter natriumhypochloriet (een product voor de behandeling van water) te leveren aan Homs, Hama, Damascus, Deir Ezzor en Tartous. Hiermee kunnen lokale waterschappen voor drinkbaar water zorgen. Hier kunnen 12.500.000 mensen van profiteren.
• huisvesting en water- en sanitaire voorzieningen te verbeteren in 99 opvangcentra voor ongeveer 35.000 ontheemden in Homs, Aleppo, Al-Sweida en Deir Ezzor.

Help ook!

Help ook de mensen in Syrië, doe een gift!