Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis veroordeelt moord op vier vrijwilligers in Syrië en Jemen
3 april 2015 |

Rode Kruis veroordeelt moord op vier vrijwilligers in Syrië en Jemen

​Opnieuw zijn vier hulpverleners omgekomen tijdens hun werk voor het Rode Kruis. Het gaat om twee vrijwilligers van de Syrische Rode Halve Maan en twee vrijwilligers  van de Rode Halve Maan in Jemen.

Jemen

Tijdens de evacuatie van gewonden in de Jemenitische havenstad Aden, werden twee broers doodgeschoten. Het tweetal was werkzaam voor een lokale afdeling van de Jeminitische Rode Halve Maan  en droegen duidelijk herkenbaar het embleem op hun kleding. De dood van de twee broers volgt kort na de dood van een andere Jemenitische Rode Halve Maan vrijwilliger, eerder deze week.

Syrië

Eerder vandaag werden ook twee vrijwilligers van de Syrische Rode Halve Maan vermoord. De twee mannen waren bezig met het bergen van lichamen in de stad Idlib en met de inrichting van opvangcentra voor vluchtelingen.

Onaanvaardbaar

"In Jemen zien we dat vrijwilligers van de Rode Halve Maan opzettelijk gedood worden terwijl zij anderen proberen te redden. Dit is de derde zinloze dood in één week. Zeer zorgwekkend en een tragisch verlies", aldus Robert Mardini van het Internationale Rode Kruis. "Ondertussen wordt ook de humanitaire situatie in Syrië steeds slechter. De dood van de twee vrijwilligers weerspiegelt de moeilijkheden en gevaren waarmee de Syrische Rode Halve Maan dagelijks mee wordt geconfronteerd.

Met gevaar voor eigen leven

Het Rode Kruis benadrukt dat in geen enkel geval hulpverleners onder vuur mogen komen. De vrijwilligers werken onder zeer extreme omstandigheden en met gevaar voor eigen leven. "We roepen op dat er onmiddellijk een einde komt aan de aanvallen op onze vrijwilligers", zegt Elias Ghanem van het Internationale Rode Kruis. "In Syrië zijn sinds het begin van het conflict al al 42 vrijwilligers van de Syrische Rode Halve Maan  en acht vrijwilligers van de Palestijnse Rode Halve Maan omgekomen.  Het is schandalig en onaanvaardbaar."

Oorlogsrecht

Na de gebeurtenissen van afgelopen week vraagt het Internationale Rode Kruis wederom aandacht voor het humanitair oorlogsrecht. De noodhulporganisatie roept alle strijdende partijen op zich aan hun verplichting te houden en de regels van het humanitair oorlogsrecht na te leven.