Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis beweging treurt om weer twee omgekomen vrijwilligers
3 juni 2014 |

Rode Kruis beweging treurt om weer twee omgekomen vrijwilligers

​De Internationale Rode Kruis en Rode Halve Maan beweging is geschokt door het nieuws dat er opnieuw twee Syrische vrijwilligers zijn omgekomen. Quteiba Abdallah en Wassim Mohammed Qassoha stierven op respectievelijk 6 en 22 april, terwijl zij hulp verleenden. Hun dood werd twee dagen geleden bevestigd.  Twee andere vrijwilligers, die in april gewond raakten, verkeren nog in kritieke toestand.

In totaal zijn nu 36 vrijwilligers van de SYrische Rode Halve Maan en 7 vrijwilligers en stafleden van de Palestijnse Rode Halve Maan omgekomen tijdens hun humanitaire werk. Zij waren allemaal heel duidelijk herkenbaar door het Rode Halve Maan embleem. Dit embleem is, gelijk aan het Rode Kruis, een beschermend symbool volgens het international humanitair oorlogsrecht.  

Het verlies van deze 43 collega's geven weer hoe moeilijk, complex en gevaarlijk het leven en werk is voor hulpverleners in Syrie. Het Rode Kruis roept allemaal partijen die betrokken zijn bij het ​​conflict in Syrië om het werk van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan te respecteren en de veiligheid van de hulpverleners te garanderen. Ook vragen ze om toegang tot mensen die dringend hulp nodig hebben.