Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis bezorgd over aanhoudend geweld tegen ebola-vrijwilligers
12 februari 2015 |

Rode Kruis bezorgd over aanhoudend geweld tegen ebola-vrijwilligers

Het Rode Kruis maakt zich ernstige zorgen over het aanhoudende geweld tegen de vrijwilligers in Guinee. Door angst en wantrouwen rond het ebola-virus worden medewerkers en vrijwilligers van het Rode Kruis regelmatig aangevallen.

De meest recente incident vond afgelopen week plaats in de stad Forecariah in Guinee. Twee Rode Kruis-vrijwilligers werden geslagen, terwijl zij een veilige en waardige begrafenis van een ebola-slachtoffer probeerden te verzorgen. Sinds maart 2014 vonden in Guinee gemiddeld tien aanvallen per maand plaats tegen Rode Kruis-vrijwilligers, variërend van verbaal tot lichamelijk geweld.

"Onze vrijwilligers in Guinee werken dag en nacht om de gemeenschappen te helpen", zegt Youssouf Traoré, voorzitter van het Rode Kruis van Guinee. "Iedere vorm van geweld tegen hen is volstrekt onaanvaardbaar." Veilige begrafenissen zijn cruciaal in de strijd tegen ebola. Elke belemmering in het werk houdt gemeenschappen langer verstoken van de hulp die nodig is. Wanneer gemeenschappen de Rode Kruis-teams verhinderen om veilige begrafenissen te verzorgen, komen hele gemeenschappen in gevaar.

Beeldvorming rond ebola

"Zolang er misvattingen bestaan over de verspreiding van ebola - en vrijwilligers worden belet hun werk te doen - zullen we de ziekte niet stoppen", zegt Traoré. "We kunnen nog zoveel medische apparatuur inzetten om de mensen te helpen, zolang we de beeldvorming rond de ziekte niet veranderen, zullen we de ziekte niet kunnen uitroeien."

Mythes en geruchten

Sinds juli 2014 is het Rode Kruis van Guinee actief betrokken geweest bij het wegnemen van de mythes en geruchten rond de ziekte. Meer dan een miljoen mensen zijn bereikt met behulp van verschillende communicatiekanalen. In overleg met de gemeenschappen, religieuze leiders, families en individuen is het Rode Kruis gekomen tot een alternatieve, manier van begraven waarbij naasten waardig afscheid kunnen nemen, maar het risico op nieuwe besmetting wordt beperkt. In voorlichtingssessies en radiospots tracht het Rode Kruis angst en stigmatisering te verminderen.

Betrokkenheid bij de gemeenschap

Het Rode Kruis werkt met vrijwilligers afkomstig uit de lokale gemeenschappen. "Betrokkenheid bij de gemeenschap is cruciaal, willen we ebola uitroeien", zegt Traoré. "Gemeenschappen moeten beseffen wat de gevaren van het virus zijn en welke positieve bijdrage de Rode Kruis-vrijwilligers kunnen leveren aan hun veiligheid."