Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis biedt hulp bij extreme kou in Europa
16 januari 2017 |

Rode Kruis biedt hulp bij extreme kou in Europa

​​Extreem winters weer in grote delen van Europa. In onder andere Griekenland en Polen daalde de temperatuur tot maar liefst -30 graden. Met name vluchtelingen in de ijskoude kampen hebben het moeilijk. "Voor hen vormt de strenge winter ​een serieus gevaar", aldus Simon Missiri namens het Internationale Rode Kruis​. 

p-GRC1841.jpgKapotte tenten door de vele regen en sneeuw

​Kapotte tenten door de vele regen en sneeuw. Geluiden als 'inhumaan' en 'een ​onhoudbare situatie'. “Onze vrijwilligers zijn op de been van Turkije tot aan Noord-Europa om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen", aldus Simon, die ​aangeeft dat het Rode Kruis overuren draait door dit barre winterweer. 

Vluchtelingenkampen

Jamie Sport coördineert vanuit het Internationale Rode Kruis de hulp in vluchtelingenkampen ​in het noorden van Griekenland.  "Bijtende kou, ijzel en sneeuw. Het is de dagelijkse realiteit voor de migranten en vluchtelingen hier en voor de mensen die hen helpen." 

Het Rode Kruis heeft de afgelopen weken al heel veel dekens uitgedeeld en kachels geïnstalleerd voor families op Lesbos, die veelal leven in een - nu ijskoude - container. Hoewel dat natuurlijk heeft geholpen, zijn er volgens Jamie echt ook oplossingen voor de lange termijn nodig. "Anders leidt deze situatie tot frustraties, spanningen en gezondheidsproblemen. De mensen zijn namelijk getraumatiseerd en compleet ​uitgeput."​

​​Het Rode Kruis helpt

Het Rode Kruis helpt niet alleen migranten en vluchtelingen, maar ook andere kwetsbare groepen, zoals ouderen en daklozen. "We delen warme kleren, dekens en voedsel uit", aldus Simon. "​Tevens bieden we medische hulp." 

DSC01380.JPGHet Rode Kruis biedt met name hulp aan vluchtelingen, ouderen en daklozen

​​Het Rode Kruis waarschuwt 

Het Rode Kruis waarschuwt de mensen in de door kou getroffen gebieden. "We dringen erop aan binnen te blijven waar mogelijk en de weerberichten te volgen", aldus Simon. "Verder proberen we ervoor te zorgen dat de mensen een noodvoorraad hebben, bestaande uit onder andere eten, water en zaklantaarns.''

Al honderen chauffeurs zijn door het extreme weer gestrand. "Als je dan toch de weg op moet, is het raadzaam om op de doorgaande wegen te blijven en een nooduitrustig mee te nemen, evenals een opgeladen telefoon." 

​Help mee

​​​​​Het Rode Kruis steunt mensen wereldwijd. Mensen die leven in conflictgebieden, mensen die slachtoffer zijn van natuurgeweld, maar ook mensen zoals nu in Oost-Europa, die getroffen zijn door kou. Met jouw steun kunnen we zoveel mogelijk slachtoffers helpen. ​​​​​

doneer-nu.png ​​​​

​​


Artikel delen?