Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis bij humanitaire top Istanbul
24 mei 2016 |

Rode Kruis bij humanitaire top Istanbul

​​#HulpWereldwijd - Het internationale Rode Kruis en Rode Halve Maan zijn blij met het ondertekenen van de “Grand Bargain” tijdens de World Humanitarian Summit in Istanbul. Deze overeenkomst zorgt voor verbeteringen op het gebied van humanitaire financiering en is een stap in de goede richting op gebied van noodhulp.

VNTop.jpg
   De Grand Bargain zorgt voor optimaal gebruik van financiering voor humanitaire hulp. (Foto: Flickr)

“De Grand Bargain zorgt er voor dat humanitaire financiering beter aansluit bij wat er ter plaatse nodig is.“ aldus mr. Elhadj As Sy, Secretaris Generaal van IFRC. “De overeenkomst bevestigt dat lokale gemeenschappen van begin tot eind de basis kunnen vormen voor het oplossen van humanitaire crises. Lokale gemeenschappen doen er alles aan om de mensen in grootste nood te helpen.”

Belangrijke afspraken

Een aantal belangrijke afspraken uit de Grand Bargain die per 2020 gerealiseerd moeten zijn:

• Donoren en wereldwijde hulporganisaties besteden 25 procent van hun budget aan lokale en nationale hulporganisaties
• Hulporganisaties krijgen meer flexibiliteit bij het besteden van hun budget. Nu zijn veel budgets nog gebonden aan specifieke projecten
• Meer projecten waarbij financiering voor meerdere jaren wordt vastgesteld. Dit verbetert de voorspelbaarheid en continuïteit van humanitaire hulp

Meer flexibiliteit

Peter Maurer, President van het ICRC is tevreden en ziet de Grand Bargain als een mooie eerste stap. “We zijn erg blij dat onze inzet zijn vruchten afwerpt. Alhoewel de Grand Bargain nog niet de heilige graal is, zorgt de overeenkomst wel voor optimaal gebruik van financiering voor humanitaire hulp. Meer flexibiliteit bij het besteden van budget voor humanitaire hulp zorgt ervoor dat we onze activiteiten beter kunnen uitvoeren in conflictgebieden die minder aandacht van de media krijgen. Hiervoor ontvangen we namelijk minder financiering.”​

Snellere reactiesnelheid

“Het proces is gestart bij een kleine groep stakeholders. Nu is het belangrijk dat meer gemeenschappen en overheden zich aansluiten” vervolgt Maurer. De Grand Bargain is een goed begin van het verbeteren van het financieringssysteem voor humanitaire hulp. Het draagt bij aan een snellere reactiesnelheid voor humanitaire hulp en het verminderen van de nood aan hulp in de toekomst.

World Humanitarian Summit

De VN heeft in zijn zeventig jarige bestaan nog nooit zoveel noodhulp moeten verlenen als nu. Zestig miljoen mensen zijn op de vlucht voor oorlogen in Syrië, Jemen en Irak en door de droogte in Afrika dreigt er een hongersnood voor 42 miljoen mensen. Reden voor VN-secretaris Ban Ki-Moon voor het eerst in de geschiedenis een World Humanitarian Summit (WHS)  te organiseren.

De agenda

Tijdens de top gaan ruim 5.000 deelnemers, waaronder 175 staten en niet-gouvernementele organisaties, in tientallen sessies en rondetafelgesprekken met elkaar in gesprek. Op de agenda staat onder andere menselijke waardigheid, veiligheid en humanitair oorlogsrecht. Verder staat er op de agenda onder andere innovatie in hulpverlening, besteding van budgetten en betere samenwerking.

Toegang voor mensen in nood

Het Internationale Rode Kruis pleit tijdens de top onder andere voor de verbetering van de humanitaire toegang voor mensen in nood. Zoals afgelopen week ook in Syrië weer bleek is het namelijk nog steeds niet vanzelfsprekend dat hulpkonvooien van het Rode Kruis toegang krijgen tot conflictgebieden. Deze toegang is van cruciaal belang voor onze hulpverleners.

Humanitair Oorlogsrecht

Verder wil het Internationale Rode Kruis tijdens de top aandringen op het beter respecteren van het humanitair oorlogsrecht. Een issue dat actueel is na bombardementen op ziekenhuizen in Syrië, Jemen en Afghanistan.

Uitkomsten

Op 24 mei, aan het einde van de WHS, geeft  de voorzitter een samenvatting van de belangrijkste toezeggingen die tijdens de top gedaan zijn. Deze worden ook vastgelegd in het ‘Commitments to Action’- document. Tijdens de 71e Algemene Vergadering in september 2016 presenteert secretaris-generaal Ban Ki-Moon een rapport met de uitkomsten van de top en de follow-up.

Artikel delen?