Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis blijft hulp verlenen na protesten vluchtelingen Idomeni

​​Vluchtelingen-Idomeni-Protesten-Rode-Kruis.JPG
Op dit moment kunnen de Rode Kruis-vrijwilligers hun werk weer voortzetten, maar ze blijven alert. (Foto: Helenic Red Cross)

M
et traangas en andere verdedigingswapens traden Griekse autoriteiten op tegen honderden vluchtelingen die de grens van Idomeni met Macedonië wilden oversteken. De spanningen tussen de autoriteiten en de vluchtelingen liepen zo hoog op dat de protesten gewelddadig werden. Het medische team van het Rode Kruis was ter plaatse en behandelde mensen met snijwonden en ademhalingsproblemen. 

Vluchtelingen-Protest-Idomeni.jpg
Zo'n 40% van de vluchtelingen in Idomeni is vrouw of kind en zij zijn kwetsbaar door de slechte leefomstandigheden. (Foto: Neményi Márton, Hungarian Red Cross)

Evacuatie Rode Kruis-verleners

Het Rode Kruis evacueerde haar hulpverleners omdat de gewelddadige protesten de situatie voor hen te onveilig maakten. Verschillende faciliteiten van het Rode Kruis werden beschadigd. “We evacueerden onze medewerkers omdat hun eigen veiligheid voorgaat, ” zegt hoofd Internationale Rode Kruis John Engels. “Demonstranten beschadigden onze medische tent en plunderden de apparatuur in de ruimte waar kinderen worden behandeld.”

Vluchtelingen-Idomeni-Protesten.jpg
Al weken leven vluchtelingen onder zware psychische druk. We weten niet hoe lang ze dit nog aan kunnen. (Foto: Mirva Helenius, Finnisch Red Cross)

Zwaar psychische druk

Engels heeft besloten hulp te blijven verlenen in Idomeni. “De situatie is nu veilig genoeg en de vluchtelingen zijn gekalmeerd. We zullen onze activiteiten, waaronder gezondheidszorg, hervatten,” zegt hij. “We zijn zeer bezorgd over het fysieke en psychologische welzijn van voornamelijk de meest kwetsbaren zoals vrouwen en kinderen. Ze bevinden zich al een lange tijd in slechte omstandigheden onder zwaar psychische druk”. ​

Rode Kruis blijft alert​

We delen voedsel uit, we verlenen eerste hulp en we hebben een medische kliniek. Daarnaast zorgen we ervoor dat kinderen kunnen spelen op kindvriendelijke plaatsen en we proberen families te herenigen”, zegt hulpverlener Angelika Fanaki. “Vandaag is het een rustige dag​, dus we kunnen ons werk goed doen. Maar we weten nooit wanneer er nieuwe protesten zijn, dus we blijven alert.”

Vluchtelingen-Protesten-Idomeni.jpg
​Doordat vluchtelingen in een modderige en vochtige omgeving wonen, lopen ze meer kans om ziek te worden. (Foto: Neményi Márton​, Hungarian Red Cross​)

Extra medische teams

In Idomeni zijn er meer dan 11.000 vluchtelingen gestrand. Zo’n 40% van hen is kind. Ze leven al weken in geïmproviseerde tenten in modderige velden. Vanwege een toename van ziektes zijn er extra medische teams ingeschakeld.   

Laat ons niet kiezen. Geef nu

Syrië, de Centraal Afrikaanse Republiek, Jemen… de vluchtelingenstroom blijft toenemen. Het Rode Kruis staat voor een enorme opgave. Hulpverleners draaien overuren en staan voor onmogelijke keuzes: wie helpen we wel en wie niet? Moeten we misschien halve voedselpakketten uitdelen. Het zijn keuzes die het Rode Kruis niet wil maken. Laat ons niet kiezen.


Of geef op giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.

Artikel delen?