Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis helpt kinderen in veiligheid brengen bij brand Vlaardingen
16 september 2015 |

Rode Kruis helpt kinderen in veiligheid brengen bij brand Vlaardingen

#Noodhulp – Rode Kruis-vrijwilligers hebben de hulpdiensten ondersteund bij het veilig onderbrengen van kinderen van een kinderdagverblijf in Vlaardingen, nadat er een brand in een nabij gelegen bedrijfspand uitbrak. De donkere laaghangende rook zou mogelijk voor ademhalingsproblemen zorgen.

SIGMAVlaardingen.jpg
  Vanwege de laaghangende rookwolken brachten de Rode Kruis-vrijwilligers kinderen uit een kinderdagverblijf naar een kerk in de buurt.

“Het SIGMA werd om 09:41 opgeroepen en we stonden binnen een kwartier paraat om de ambulance te ondersteunen waar dat nodig was”, zegt teamleider SIGMA (Snel inzetbare groep ter medische assistentie) Marc Stofberg. In totaal zijn er 8 Rode Kruis-hulpverleners van het SIGMA aanwezig. Ze hielden de situatie ‘s ochtends goed in de gaten, want er zou mogelijk asbest in de laaghangende rookwolken zitten.


"Ze gedragen zich rustig"

De veiligheidsregio besloot dat een nabijgelegen kinderdagverblijf geëvacueerd moest worden. Rode Kruis-vrijwilligers begeleidden de kinderen en het personeel naar een bus die hen naar een kerk in de buurt bracht. Op dit moment zitten ze nog in de kerk. “De kinderen gedragen zich rustig en spelen met het speelgoed dat hier ligt”, zegt Stofberg. Het ambulancepersoneel heeft de kinderen onderzocht.


"Ik ben trots"

“Gelukkig hebben de kinderen geen ademhalingsproblemen. Ze zijn allemaal gezond”, aldus Stofberg.  De ouders worden op dit moment gebeld met de vraag of ze hun kinderen willen komen ophalen. “Wij zullen de ouders geruststellen en vertellen dat hun kinderen in veiligheid zijn”, zegt Stofberg. Over de inzet van vandaag is hij erg tevreden: “Ik ben erg trots dat we binnen zo'n korte tijd hulp hebben verleend aan de kinderen en het ambulancepersoneel. Daar doen we het voor!”


Op 16 september brak er in de ochtend een brand uit in een bedrijfspand in Vlaardingen. De sirenes gingen af en boven de stad hingen grote rookwolken.