Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Grootschalige voedseldistributies door Rode Kruis in Mali
16 juli 2012 |

Grootschalige voedseldistributies door Rode Kruis in Mali

Het Rode Kruis is maandag begonnen met een hulpverleningsoperatie in het noorden van Mali. De bevolking heeft een groot tekort aan voedsel. Veroorzaakt door droogte en gevechten tussen rebellen en de regering.

Voedselhulp

Er wordt aan zo'n honderdzestigduizend mensen voedselhulp verschaft. Het Rode Kruis gaat rijst, griesmeel en bonen uitdelen aan de allerzwaksten. Aan ongeveer veertigduizend boeren worden zaden verstrekt, zodat ze de voedselproductie zelf kunnen verhogen. Het Rode Kruis wil 10.000 zieke of zwakke dieren, zoals geiten, schapen en koeien kopen tegen een goede prijs. Met deze inkomsten kunnen herders graan en andere essentiële goederen kopen.  Het vee wordt geslacht en het vlees verdeeld onder de mensen die het meest nodig hebben.  Verder wordt er voer voor de dieren uitgedeeld aan herders, zodat ze hun kuddes kunnen behouden. Sinds april kon het Rode Kruis door het aanhouden geweld niet of nauwelijks hulp verlenen in Noord Mali. Door gesprekken met alle gewapende groepen is dat nu wel mogelijk. 

Staatsgreep Mali

In maart vond in Mali een staatsgreep plaats. Toeareg-rebellen namen in het noorden van het land de macht over. De Toearegs werden op hun beurt weer verdreven door radicaal-islamitische strijders die in het gebied de sharia willen invoeren. Ongeveer driehonderdduizend mensen zijn gevlucht naar buurlanden. Ook daar is het Rode Kruis actief.