Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis denkt na over toekomst vakantieschip
13 november 2015 |

Rode Kruis denkt na over toekomst vakantieschip

​​Het Rode Kruis denkt na over de toekomst van het vakantieschip, de J. Henry Dunant. Het Rode Kruis is in 1951 begonnen met het organiseren van vaartochten en vakanties voor kwetsbare doelgroepen. Indertijd was dit voor veel ouderen, zieken en gehandicapten een van de weinige mogelijkheden om vakantie te kunnen vieren. Inmiddels zijn er meerdere organisaties die vergelijkbare vakantiemogelijkheden bieden. De hulporganisatie wil daarom komend jaar een besluit gaan nemen over het in de vaart houden van het eigen vakantieschip.

HD.jpg

Directeur Gijs de Vries: "Het Rode Kruis is zich de afgelopen jaren steeds meer gaan focussen op haar rol als noodhulporganisatie. Tegelijkertijd zijn we bijzonder trots op wat wij op het gebied van bijzondere vakanties, met onze eigen hotels en het schip, hebben weten te bereiken. Voor vele tienduizenden mensen was vakantie zonder het Rode Kruis niet denkbaar geweest. Maar nu steeds meer partijen alternatieven bieden voor kwetsbare groepen en wij merken dat er via het Rode Kruis steeds minder vakanties worden geboekt, moeten wij het ook aandurven om ons schip, een traditioneel boegbeeld van het Rode Kruis, kritisch tegen het licht te houden."

Nog geen besluit 
Een definitief besluit over de toekomst van het schip zal de komende maanden niet genomen worden. Alle mogelijke scenario's zullen in ogenschouw worden genomen. Mocht het Rode Kruis uiteindelijk tot het besluit overgaan om met het schip een andere koers te varen , dan zal de hulporganisatie zorgvuldig omgaan met de belangen van de gasten, het personeel en de vrijwilligers die betrokken zijn bij het organiseren  van de vakanties.

Rode Kruis afdelingen in het hele land zullen blijven doorgaan  met het organiseren van aangepaste vakanties, zowel op het vakantieschip als in de voormalige Rode Kruis zorghotels. De exploitatie van deze hotels is in 2013 overgenomen door De Gouden Leeuwgroep en de Protestantse Stichting Diaconaal Vakantiewerk. Het Rode Kruis verwacht in 2016 meer duidelijkheid te kunnen geven over de toekomst van de J. Henry Dunant. Het bestuur en de ledenraad zullen daarover het uiteindelijke besluit nemen.    

Mappa Mondohuizen
Recent maakte het Rode Kruis bekend dat de Mappa Mondohuizen voor ernstig zieke kinderen per 1 januari 2016 overgedragen worden aan ExperTcare/Kizo, gespecialiseerd in kinderverpleging.