Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis direct in actie bij aardbeving in China
20 april 2013 |

Rode Kruis direct in actie bij aardbeving in China

De Chinese provincie Sichuan werd zaterdagochtend getroffen door een zware aardbeving. Het Chinese Rode Kruis kwam direct in actie en  stuurde direct een reddingsteam met voedsel, water, medicijnen en 500 tenten naar het gebied. Het dodental ligt ruim boven de 100. Ongeveer 120.000 mensen hebben hulp nodig.

Het zwaarst getroffen gebied, Lushan County, ongeveer 140 kilometer van Chengdu, is een bergachtig landelijk gebied en werd ook zwaar getroffen door de 2008 aardbeving in Sichuan. Lokale autoriteiten geven aan dat de aardbeving een aantal belangrijke wegen heeft geblokkeerd, waardoor het moeilijk is voor reddingsteams en vrijwilligers van het Rode Kruis om bij de zwaarst getroffen gemeenten te komen.

Inmiddels heeft het Rode Kruis een tweede partij van 1200 tenten, 5000 dekens, 5000 pakketten kleding en 5000 familiepakketten naar het gebied gestuurd. Ook 650 EHBO-pakketten zijn gearriveerd.

​De coördinatie van de noodhulpverlening is in handen van onze zustervereniging ter plaatse. Op dit moment hebben wij van het Chinese Rode Kruis nog geen verzoek tot ondersteuning ontvangen. Uiteraard blijven wij de situatie volgen en zullen u via onze website op de hoogte brengen van veranderingen.

Contactherstel

Het Chinese Rode Kruis heeft laten weten dat er Rode Kruis berichten en opsporingsverzoeken ingestuurd kunnen worden die verband houden met de aardbeving.

Tevens is er op de family links website een lijst met namen van vermisten gepubliceerd, en beschikbaar in zowel het Engels als in het Chinees.

http://familylinks.icrc.org/yaan-earthquake/

Indien u het contact verloren bent ben uw dierbare, kunt u contact opnemen met de medewerkers van Opsporing en Ondersteuning via 070-4455822, tracing@redcross.nl.

Wanneer het Nederlanders betreft in het getroffen gebied, neem dan in eerste instantie contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken.