Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis doet oproep voor bestrijding zika-virus
2 februari 2016 |

Rode Kruis doet oproep voor bestrijding zika-virus

​#ZikaVirus Het Rode Kruis doet een oproep voor de bestrijding van het zika-virus in Zuid-Amerika en Midden-Amerika. De noodhulporganisatie heeft hier ruim €2.100.000 voor nodig. 

zika-virus-plaatje-website-1.jpg
 De Aedes aegypti-mug moet bestreden worden om overdracht van het virus te stoppen. (Beeld: Rode Kruis) 

De uitbraak van het zika-virus is alarmerend en verspreidt zich snel. Inmiddels zijn er in meer dan 20 landen in Midden-Amerika en Zuid-Amerika mensen besmet met het virus. Het Internationale Rode Kruis vindt dit zorgelijk; doet daarom een oproep voor het bestrijden van het virus en heeft hier ruim €2.100.000 voor nodig.

Guillain-Barré syndroom

Vooral voor zwangere vrouwen is het zika-virus gevaarlijk. Eind 2015 is een onderzoek gestart naar de relatie tussen het aantal gevallen van microcefalie (te kleine hersenen) bij pasgeborenen en het aantal zika-virusinfecties in het noordoosten van Brazilië. Volgens een voorlopige analyse van dit onderzoek lijkt het grootste risico te bestaan bij een infectie in de eerste drie maanden van de zwangerschap.

Mug bestrijden

Het zika-virus wordt verspreid door de tijgermug, de Aedes aegypti. "De enige manier om het virus te stoppen is om de mug te bestrijden en maatregelen te nemen om armoede terug te dringen", zegt Walter Cotte, directeur Rode Kruis regio Amerika.

Preventief reageren

Het Rode Kruis wil bestrijdingsprogramma's en bewustwordingscampagnes opzetten om het overdragen van de ziekte te verminderen. "We moeten preventief reageren op geïsoleerde uitbraken van het zika-virus zodat het virus zich niet verder verspreidt", aldus Cotte. "Gemeenschappen moeten hiervoor met elkaar samenwerken en sanitaire voorzieningen verbeteren zodat de mug minder plekken heeft om te broeden. Verder moet de kennis over het virus verspreid worden."

Meer weten over zika-virus?

Wil jij helpen?

Het Rode Kruis helpt bij de bestrijding van het Zika-virus en bij tal van andere rampen over de hele wereld. Help jij ons? Doneer dan via de online donatiemodule (rode knop) of op giro 881. Het IBAN-nummer is NL33 INGB 0000 0008 81 (7 nullen), t.n.v. het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.