Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis herhaalt noodoproep voor hulp aan vluchtelingen
10 oktober 2015 |

Rode Kruis herhaalt noodoproep voor hulp aan vluchtelingen

#Vluchtelingen - Het Nederlandse Rode Kruis heeft vandaag haar noodoproep herhaald voor de hulp aan 60 miljoen vluchtelingen wereldwijd. "Zo groot als nu is de hulpvraag nog niet geweest", aldus  Juriaan Lahr, hoofd internationale hulpverlening van de noo​dhulporganisatie. "En dit terwijl de winter in aantocht is."

 kleine-jongen-beirut-615.jpg

Een kleine jongen wacht op zijn moeder, nadat ze een noodhulppakket  met dekens en toiletartikelen hebben ontvangen van het Rode Kruis. Foto: Ibrahim Mala

 

Nog nooit verlieten zoveel mensen huis en haard op zoek naar veiligheid voor zichzelf en hun gezin. De wereld telt op dit moment 60 miljoen vluchtelingen. Ze zijn op de vlucht voor geweld en conflicten in hun eigen land.

Winter in aantocht

Het Rode Kruis is in staat om miljoenen mensen op verschillende plaatsen in de wereld te voorzien van de eerste levensbehoeften. Maar op dit moment is er simpelweg te weinig geld voor de hulp aan 60 miljoen vluchtelingen. "Zo groot als nu is de hulpvraag nog niet geweest", aldus Juriaan Lahr. "En dit terwijl op het noordelijk halfrond de winter in aantocht is. Het maakt de hulpvraag de komende maanden nog groter."

Onzekerheid over geliefden

"We mogen al deze mensen niet aan hun lot overlaten", stelt Juriaan. "Bedenk hoe het is om een van die 60 miljoen te zijn. Met duizenden vreemden onderweg, zonder eten of drinken. Vervuild, niet wetend of je huis nog overeind staat. Verscheurd door de onzekerheid of je geliefden nog leven…"

 geefvoorbeelden.jpg

Met deze geefvoorbeelden zie je hoe je met jouw gift kunt helpen.

Laat ons niet kiezen. Geef nu

Syrië, de Centraal Afrikaanse Republiek, Jemen… de vluchtelingenstroom blijft toenemen. En de winter is in aantocht. Het Rode Kruis staat voor een enorme opgave. Hulpverleners draaien overuren en staan voor onmogelijke keuzes: wie helpen we wel en wie niet? Moeten we misschien halve voedselpakketten uitdelen. Het zijn keuzes die het Rode Kruis niet wil maken. Laat ons niet kiezen.


Of geef op giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.