Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis: "Dringend geld nodig voor levensreddende hulp in Afrika"
25 februari 2016 |

Rode Kruis: "Dringend geld nodig voor levensreddende hulp in Afrika"

​#HulpWereldwijd – Het Internationale Rode Kruis heeft dringend geld nodig om sterfte door voedseltekort te voorkomen voor inwoners van het zuidelijk deel van Afrika. Het tekort aan financiële middelen heeft al geleid tot het annuleren verschillende levensreddende projecten.

Namibië-Website.jpg   In Namibië is er geen geld meer om boorgaten te maken voor de drinkwatervoorziening. (Foto: Rosemary Nalisa, IFRC)

Oogst-opbrengst gedaald met 50%

Weersomstandigheden in Afrika zoals extreme droogte en extreme regenval hebben oogsten vernield en zorgen ervoor dat vee sterft. Daarbovenop heeft het gebied nog te maken gekregen met de verschijnselen van een El Niño. De oogstopbrengst in heel het zuiden van Afrika is gedaald met 50%. 27,5 miljoen mensen kampen met voedseltekort.

"Sommige projecten moeten we annuleren"

“We hebben de capaciteit om gezinnen te redden, maar zonder financiering kunnen we weinig bereiken. Sommige projecten moeten we hierdoor annuleren”,  zegt Michael Charles, plaatsvervangend hoofd Internationale Rode Kruis zuidelijk Afrika. Door het tekort aan geld zijn er in Lesotho, Malawi, Namibië en Zimbabwe al verschillende projecten geannuleerd. In Namibië is er bijvoorbeeld geen geld meer om boorgaten te maken voor de drinkwatervoorziening.
Website-Droogte.jpg
 Deze man treurt om het overlijden van de koe. (Foto: Rosemary Nalisa, IFRC)

37.000 mensen redden

We hebben € 2,7 miljoen nodig om het leven van 37.000 mensen te redden in Lesotho, Malawi, Namibië en Zimbabwe. In Lesotho hebben 750.000 mensen voedseltekort, in Malawi heeft 17% (ruim 3 miljoen mensen) van de bevolking voedseltekort en in Namibië heeft een kwart (ruim 5,5 duizend mensen) van de bevolking te weinig eten.

Invloed op ontwikkeling kinderen

 “Ondervoeding bij kinderen in heel zuidelijk Afrika is al hoger dan het acceptabele niveau en zal naar verwachting alleen maar verergeren”, zegt Charles. “Als we deze gezinnen niet kunnen helpen zal dit een onmiddellijke invloed hebben op de gezondheid en de ontwikkeling van de kinderen.”

Jij kunt iets doen!

Het Rode Kruis helpt in Afrikaanse landen waar de droogte heeft toegeslagen. Zorg jij dat het Rode Kruis altijd klaarstaat bij welke ramp dan ook? Geef nu.

 

Artikel delen?