Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis en de vliegramp in de Oekraïne
22 juli 2014 |

Rode Kruis en de vliegramp in de Oekraïne

​​Het Rode Kruis is diep bedroefd over het feit dat zo vreselijk veel mensenlevens zijn verloren door de tragische crash van MH17 in Oekraine op 17 juli. Onze gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van de slachtoffers.

Hulpverlening

We krijgen veel vragen over de betrokkenheid van het Rode Kruis bij de hulpverlening in het rampgebied. Helaas zijn er geen overlevenden van de vliegramp en kan het Rode Kruis hen geen hulp verlenen. Kort na de crash heeft het Internationale Rode Kruis contact gehad met de autoriteiten, strijdende partijen en het mortuarium in het rampgebied om haar hulp aan te bieden.

Berging

Een gespecialiseerde vertegenwoordiging van het Internationale Rode Kruis is momenteel in Oekraïne aanwezig om de berging van lichamen waar mogelijk en nodig te ondersteunen. Het Rode Kruis heeft daarnaast lijkzakken beschikbaar gesteld om de lichamen van de slachtoffers in te bergen.

Opvang in Nederland

Ook in Nederland heeft het Rode Kruis contact gehad met de overheid om haar diensten aan te bieden waar nodig en mogelijk, bijvoorbeeld in de opvang van nabestaanden of tijdens rouwplechtigheden. Dat is tot nu toe niet nodig geweest.​​ ​​​Als u onze hulp nodig heeft, neem dan contact op met de coördinator noodhulp bij u in de buurt.