Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis Fiji in actie na zware orkaan Winston
23 februari 2016 |

Rode Kruis Fiji in actie na zware orkaan Winston

​#OrkaanWinston – Hulpverleners van het Rode Kruis op Fiji hebben 22 containers geleverd met hulpgoederen waarmee 2200 gezinnen geholpen kunnen worden die getroffen zijn door orkaan Winston. Nog nooit eerder is de eilandengroep door zo’n zware orkaan geraakt.

Fiji-Hulp-Winston.jpg
 Rode Kruis-vrijwilligers zullen de komende tijd veel werk moeten verzetten om de getroffen bevolking te helpen. (Foto: Rode Kruis Fiji)

Orkaan Winston heeft een ernstige impact op de gemeenschappen van Fiji. In sommige dorpen is naar verluidt 90% van de huizen vernield. Er zitten 2346 mensen in de 71 opvangcentra, 7 mensen zijn vermist op zee en van 20 mensen is bevestigd dat ze zijn overleden. Bij 80% van de 900.000 mensen die wonen in Fiji, valt de elektriciteit regelmatig uit.  

Dodental blijft stijgen

“Voor sommige gewonden is het moeilijk om voor behandeling in ziekenhuizen terecht te komen. En tegen de tijd dat ze daar zijn is het vaak al te laat. We verwachten dus dat het dodental zal blijven stijgen”, zegt hoofd Rode Kruis Fiji Filipe Nainoca

Fiji-Rode-Kruis.jpg
 Er zijn hulpgoederen geleverd aan 2200 getroffen gezinnen. (Foto: Rode Kruis Fiji)

Takken blokkeren telefoonlijnen

Naast de 22 containers met hulpgoederen voor 2200 gezinnen die nu al geleverd zijn, zullen de Rode Kruis-vrijwilligers binnenkort nog meer goederen uitdelen. Verder gaan de hulpverleners proberen de telecommunicatie te repareren. Takken blokkeren telefoonlijnen en internetverbindingen.

Hele nacht zware windstoten

“Binnen waren we veilig maar de zware windstoten die de hele nacht doorgingen maakten ons doof”, zegt bewoner Fiji Ahmad Sami. Hij maakt zich vooral zorgen over mensen die zwaarder zijn getroffen. “Mensen zijn veel spullen verloren tijdens de storm. Ze zullen dekzeilen nodig hebben om hun huizen te repareren. Ook hebben ze plastic jerrycans om water te halen en andere huishoudelijke artikelen nodig.”

Kapot-Huis.jpg
 De bewoners van Fiji moeten rekening houden met het feit dat er binnenkort nog meer natuurgeweld kan plaatsvinden. (Foto: Australische Rode Kruis)

Kans op meer natuurgeweld

De laaggelegen kustgebieden van Fiji lopen kans op meer natuurgeweld. Het is mogelijk dat de zee zeer onrustig wordt en dat er zware regenval plaatsvindt. Dit kan overstromingen veroorzaken.

Jij kunt iets doen!

Wil jij ons hulpverlening steunen tijdens natuurrampen zoals deze? Of wil je andere projecten steunen? Geef dan aan onze algemene donatiemodule, giro 881. 

Artikel delen?