Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis geschokt door aanval op vluchtelingen Woerden
10 oktober 2015 |

Rode Kruis geschokt door aanval op vluchtelingen Woerden

#Vluchtelingen - Het Rode Kruis is geschokt door ​de geraamde aanval op een opvangcentrum voor vluchtelingen in Woerden. De noodhulporganisatie benadrukt dat geweld tegen vluchtelingen en vrijwilligers niet kan - nooit.​

 vrijwilligers-delen-spullen-uit-615.jpg

Vrijwilligers van het Rode Kruis delen spullen uit aan vluchtelingen (deze foto is gemaakt in Heumensoord, niet in Woerden). Foto: Niels Lelieveld.

In de nacht van vrijdag 9 oktober op zaterdag 10 oktober 2015 hebben enkele belagers geprobeerd in Woerden een sportcentrum binnen te komen dat als opvangcentrum voor vluchtelingen dient. De poging van de belagers kon in de kiem kon worden gesmoord door omstanders en beveiligers.

Doelwit van agressie

Wij zijn geschokt door het nieuws over de bestorming van de noodopvanglocatie in Woerden. Onze vrijwilligers zijn in dit opvangcentrum 24/7 actief voor de opvang en verzorging van de vluchtelingen. Maar bovendien mag een veilige haven, zoals dit opvangcentrum voor veelal getraumatiseerde vluchtelingen uit oorlog- en conflictgebieden, nooit het doelwit van agressie zijn.

Traumatische ervaringen

Vluchtelingen zijn gevlucht voor oorlog of conflicten in eigen land en niet zelden getraumatiseerd door de situatie thuis. We moeten voorkomen dat ze in Nederland worden geconfronteerd met geweld en daardoor mogelijk opnieuw trauma's oplopen.

Situatie voor vluchtelingen steeds nijpender

Als noodhulporganisatie zien we de situatie voor vluchtelingen in Europa, maar ook in Nederland steeds nijpender worden. De kortdurende noodopvang van vluchtelingen in Nederland is een omvangrijke klus. Ook het uitdelen van spullen kost het nodige geld. Zeker met de komst van de winter is er meer geld nodig voor hulp.

Waarschuwing: verkeerd IBAN-nummer giro 6868

Vandaag, zaterdag 10 oktober 2015, is per ongeluk een foutief IBAN-nummer giro 6868 verspreid. Lezers van NRC Weekend kregen vanochtend bij hun weekendkrant een acceptgiro bezorgd. In het IBAN-nummer stond helaas een nul te weinig. Wie probeert zijn of haar gift over te maken, krijgt daardoor een foutmelding van de bank. Het juiste IBAN-nummer van giro 6868 is NL83 INGB 0000 0068 68​, (6 nullen) ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.