Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis geschokt door moord op hulpverleners
31 maart 2015 |

Rode Kruis geschokt door moord op hulpverleners

Het Rode Kruis is geschokt door drie dodelijke aanvallen op drie van haar hulpverleners. De organisatie veroordeelt  het geweld tegen haar hulpverleners.  

Aanvallen in Syriƫ, Mali en Jemen

Onafhankelijk van elkaar werden gisteren drie dodelijke aanvallen gepleegd. Bij een aanval op een Rode Kruis truck in de buurt van de stad Goa in Mali kwam een medewerker van het Rode Kruis om en raakte een medewerker van het Malinese Rode Kruis gewond. In Jemen werd een Rode Kruis hulpverlener doodgeschoten tijdens de hulp aan strijders die gewond waren geraakt bij gevechten in de zuidelijke Al-Sulaf regio. En in de buurt van de Syrische hoofdstad Damascus werd een vrijwilliger van het Palestijnse Rode Kruis dodelijk getroffen door een kogel. 

Humanitair oorlogsrecht

"Iedere aanval op een van onze hulpverleners is absoluut onacceptabel. We veroordelen deze acties dan ook ten strengste", zegt Yves Daccord van het internationale Rode Kruis. "Dit waren mensen die zich wijden aan het helpen van anderen, vaak in zeer moeilijke omstandigheden. In conflicten moeten alle partijen zich houden aan hun plichten onder het internationaal humanitair recht en mogen humanitair personeel, ziekenhuizen of ambulances dus niet worden aanvallen."

 

Het is de tweede keer deze maand dat het Internationale Rode Kruis met een statement komt naar aanleiding van het recente geweld tegen haar vrijwilligers en medewerkers.