Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis: grote zorgen om situatie Congo
23 november 2012 |

Rode Kruis: grote zorgen om situatie Congo

Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over de gevolgen van het conflict tussen rebellen en regering in Congo. De afgelopen dagen was het iets rustiger in Goma, maar ook in andere delen van het land zijn uitbraken van geweld geweest. Hiervan waren doorgaans burgers het slachtoffer. De hulporganisatie doet een dwingende oproep aan alle strijdende partijen om in hun methoden en middelen van oorlogvoering burgers en burgerinfrastructuur te respecteren en beschermen. Dat geldt in het bijzonder voor medisch personeel, vervoer en faciliteiten.  Het Rode Kruis embleem dient bovendien te allen tijde te worden gerespecteerd. Het Rode Kruis maakt zich met name zorgen over  het lot van gewonde burgers en strijders.


Medische zorg en drinkwater
Het Rode Kruis biedt medische zorg aan de slachtoffers van geweld, helpt bij het herstel van contact tussen kinderen en verloren familieleden en bij het ruimen van lichamen. Daarnaast heeft de organisatie op donderdag 30.000 liter drinkwater gedistribueerd bij het Don Bosco vluchtelingenkamp en 5000 liter water bij het N'Dosho ziekenhuis in Goma. Door bovendien brandstof te leveren voor de generatoren zijn nu twee van de drie waterstations in de stad weer operationeel. Daardoor heeft een groot deel van de bewoners weer toegang tot schoon drinkwater.

Oorlogsoperaties
Een chirurgisch team van het Rode Kruis werkt met man en macht om, wanneer de veiligheidssituatie dat toelaat, het lokale ziekenhuis te ondersteunen. Zo werden onder meer medicijnen en andere medische voorraden aangevuld, en heeft het team op donderdag 3 patiƫnten met oorlogswonden kunnen opereren. In Zuid-Kivu is de situatie ook zorgwekkend. Mensen hebben niet alleen dringende behoefte aan medische hulp, maar ook te maken met groeiende voedseltekorten.

Onderhandelingen
Het Internationale Rode Kruis werkt in de hulpverlening nauw samen met het Congolese Rode Kruis. De organisatie heeft naar eigen zeggen moeite om te onderhandelen over toegang tot vluchtelingen en gewonden, gezien de grote diversiteit van strijdende partijen en groepen.

 Naamloos

Congolezen op de vlucht voor het geweld staan in de rij bij een voedseldistributie van het Rode Kruis