Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis heeft honderden miljoenen euro's extra nodig
25 augustus 2014 |

Rode Kruis heeft honderden miljoenen euro's extra nodig

'Zó veel oorlogen, het is ongekend', zegt Juriaan Lahr, hoofd internationale hulpverlening van het Rode Kruis, vandaag in AD. De hulporganisatie heeft honderden miljoenen euro's extra nodig voor de hulp wereldwijd.

Geweld in Gaza, Syrië, Oekraïne en Irak. De uitbraak van Ebola in West-Afrika. Plus de problemen in Zuid-Soedan, de Centraal Afrikaanse Republiek en Afghanistan die nog niet opgelost zijn. "Het aantal brandhaarden en rampgebieden in de wereld is op dit moment niet meer op één hand te tellen", legt Juriaan Lahr, hoofd internationale hulpverlening van het Rode Kruis, uit aan AD. En dit zijn de rampen en conflicten die het nieuws halen. "Er zijn nog tientallen kleinere rampen die het leven van complete gemeenschappen verwoesten."

Onpartijdig

"Onze hulpverlening in conflictgebieden is in de praktijk extreem ingewikkeld", legt Lahr uit. "We moeten gebieden in waar wordt gevochten. We kunnen alleen maar duidelijk maken dat we er zijn om humanitaire redenen. Dat we mensen helpen die medische hulp nodig hebben. Ongeacht of iemand burger is of strijder. Maar dat we onpartijdig zijn, wordt niet altijd begrepen."

Onverminderde steun

Op dit moment is de roep om hulp groter dan wat het Rode Kruis als hulporganisatie kan bieden, stelt AD. Lahr bevestigt: "Als we ons werk overal naar behoren willen doen, zijn nog honderden miljoenen euro's nodig. Maar je kunt moeilijk elke dag een gironummer openen. En ook niet overal campagne voor voeren. Het Rode Kruis zal onverminderd een beroep moeten blijven doen op steun van de overheid en het publiek."

Het interview met Juriaan Lahr verscheen op maandag 25 augustus 2014. Bekijk hieronder het complete interview van AD met Lahr over het werk en de aanpak van het Rode Kruis wereldwijd.

Berichtgeving AD 25 augustus 2014.png