Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis helpt bij reddingsoperatie veerbootramp Tanzania
19 juli 2012 |

Rode Kruis helpt bij reddingsoperatie veerbootramp Tanzania

Het Rode Kruis heeft geholpen bij de reddingsoperatie van de gekapseisde veerboot in Tanzania. De boot was onderweg van Dar-es-Salam naar Zanzibar. Hulpverleners van het Rode Kruis waren als een van de eersten op de rampplek aanwezig. Meer dan 146 passagiers zijn gered, waaronder vijf Nederlanders. Tot nu toe zijn minstens 31 slachtoffers geborgen. De veerboot vervoerde volgens lokale autoriteiten meer dan 280 passagiers, terwijl er maar 250 personen mee mochten.

 
Meer dan 20 Rode Kruis vrijwilligers hielpen bij zoek- en reddingsoperaties op de plek van het ongeval. Ze verleenden direct eerste hulp aan de overlevenden. De weersomstandigheden, zoals zware windstoten en hoge golven bemoeilijkte de hulpverlening. “Passagiers gingen in paniek op zoek naar reddingsvesten”, zei een van de overlevende. De zoek- en reddingsoperaties gingen het slechte weer door, maar stopte bij het vallen van de avond. Het Rode Kruis heeft lijkzakken, handschoenen, mondkapjes en dekens naar de rampplek gebracht.

Eerste hulp

In de haven zijn vrijwilligers van het Rode Kruis actief met het verlenen van eerste hulp. Ze helpen met de informatievoorziening aan familie van de passagiers. Er zijn er vijf tenten neergezet om overlevenden op te vangen. Deze mensen kunnen psychosociale ondersteuning krijgen. Rode Kruis ambulances staan klaar om overlevenden mee te nemen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. 
 
Dit is de tweede veerbootramp in minder dan een jaar op de route Dar-es-Salaam Zanzibar. Het laatste incident was in september 2011. Meer dan 1.000 mensen kwamen om.