Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis helpt bij treinbotsing Amsterdam
22 april 2012 |

Rode Kruis helpt bij treinbotsing Amsterdam

Twaalf vrijwilligers van het Rode Kruis assisteren het medisch personeel bij de behandeling van de gewonden in Amsterdam. Daar botste zaterdagavond twee passagierstreinen op elkaar tussen Amsterdam Sloterdijk en Amsterdam Centraal. Daarbij raakten 136 mensen gewond, waarvan 56 ernstig.

Verplaatsen gewonden

De zogenoemde SIGMA-teams van het Rode Kuis helpen de ambulancebroeders met het verplaatsen van de gewonden en het klaarzetten van medicatie en infusen. Zo kan medisch personeel zich concentreren op de behandeling van pati├źnten. Verder heeft het Rode Kruis een tent neergezet om de slachtoffers in eerste instantie op te kunnen vangen.

Grote aantallen gewonden

De SIGMA-teams van het Rode Kruis worden ingezet bij rampen of ongelukken met veel slachtoffers. De vrijwilligers hebben naast hun Eerste Hulp-diploma ook een opleiding hulpverlening bij calamiteiten en ongevallen. De Rode Kruis teams maken gebruik van voertuigen die zijn ingericht om hulp te kunnen bieden in noodsituaties.

Hulpmiddelen

In de auto's zitten brancards, wervelplanken, flessen zuurstof en hulpmiddelen om mogelijke levensgevaarlijke verwondingen te behandelen. Voorbeelden zijn:  middelen om te intuberen, middelen om te beademen, medicatie, infuusvloeistof en verband. In een rampgebied is vaak geen goede plaats beschikbaar om gewonden goed te helpen. Daarom beschikt het SIGMA-team over een gele opblaasbare tent die snel opgezet en ingericht kan worden.

Inzet SIGMA-teams

SIGMA-teams worden regelmatig ingezet. Bijvoorbeeld bij de vuurwerkramp in Enschede op 13 mei 2000, de caf├ębrand in Volendam tijdens de nacht van 1 januari 2001, de extreem warme Nijmeegse Vierdaagse in juli 2006 en de crash van Turkish Airlines-vlucht 1951 in de buurt van Schiphol op 25 februari 2009.