Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis helpt Filippijnse getroffenen van storm Bopha
5 december 2012 |

Rode Kruis helpt Filippijnse getroffenen van storm Bopha

Een verwoestende storm trekt over de Filippijnen en bereikte gisterochtend de oostkust van het Filippijnse eiland Mindanao. De storm zorgt voor harde windstoten en veel regenval met vele dodelijke slachtoffers en schade als gevolg. De verwachting is dat de storm de komende dagen verder door zal trekken naar het noorden van de Filippijnen.

Ontheemd

Meer dan 50.000 mensen werden getroffen door de overstromingen en landverschuivingen als gevolg van de storm. In de provincies Compostela Valley en Davao Oriental zijn de meeste mensen getroffen, ongeveer 80 procent van alle families zijn daar ontheemd geraakt. Het Rode Kruis deelt voedsel, tenten, en andere hulpgoederen uit in deze gebieden. Sommige plekken zijn voor hulpverlening nog moeilijk te bereiken. Daarnaast is het Rode Kruis aanwezig met reddingsteams en beoordeelt het continue de hulpvraag.  

Voorbereiding

Het Rode Kruis heeft snel voorbereiding getroffen toen bekend werd dat de storm de Filippijnen zou naderen. Verschillende teams stonden met noodhulpgoederen, reddingsboten en ambulances stand-by om hulp te kunnen verlenen. Meer dan 8,000 families werden preventief geëvacueerd langs de verwachte route van de storm. Hetzelfde eiland Mindanao werd vorig jaar ernstig getroffen door de tropische storm Washi.