Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis helpt getroffenen orkaan Sandy
31 oktober 2012 |

Rode Kruis helpt getroffenen orkaan Sandy

De orkaan Sandy heeft maandagmiddag de Amerikaanse oostkust bereikt. Het Amerikaanse Rode Kruis bereidde zich zo goed mogelijk voor op de situatie. Inmiddels zijn meer dan 1700 Rode Kruisvrijwilligers ingezet om de hulpverlening te ondersteunen. Er zijn 258 opvangcentra geopend waar momenteel meer dan 11.000 mensen verblijven. Daarnaast staan er 170 noodhulpvoertuigen paraat om ingezet te worden zodra het veilig is in de getroffen gebieden.

Jamaica

De orkaan raakte afgelopen woensdag Jamaica en richtte daar veel schade aan. Door de storm viel op het overgrote deel van het eiland de elektriciteit uit, braken de huizen af en gingen gewassen verloren. Het Rode Kruis in Jamaica kwam direct in actie. Vrijwilligers houden toezicht in opvangkampen, delen hulpgoederen uit en maken voortdurend een inschatting van de hulpvraag.

Haïti

Ook Haïti werd hard getroffen door Sandy. Inmiddels zijn daar meer dan 17.000 mensen geëvacueerd en werden er 131 opvangkampen opgezet. De vraag naar deze opvang groeit nog steeds.  Het internationale Rode Kruis maakt melding van minstens 29 dodelijke slachtoffers.  Het Rode Kruis deelt voedsel en hygiënepakketten uit.

Cuba

De schade in Cuba is groot. De orkaan maakte daar 75.000 mensen dakloos en duizenden huizen werden verwoest. Toegang tot schoondrinkwater en elektriciteit blijft een belangrijk aandachtspunt. De vrijwilligers van het Rode Kruis helpen bij het preventief evacueren van gebieden en het ondersteunen van opvangkampen. 

Dominicaanse Republiek

In de Dominicaanse Republiek zitten nog minstens 2300 mensen in opvangkampen als gevolg van de aanhoudende regen veroorzaakt door orkaan Sandy. Scholen en universiteiten zijn gesloten.  Het Rode Kruis draagt bij door het uitdelen van hygiënekits, dekens en matrassen, schoon drinkwater in opvangkampen. Daarnaast geeft het Rode Kruis in de opvangkampen informatie over hygiëne om het grootschalig uitbreken van ziekten te voorkomen.