Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis helpt slachtoffers aardbeving Afghanistan
27 oktober 2015 |

Rode Kruis helpt slachtoffers aardbeving Afghanistan

#AardbevingAfganistan – Afghanistan is op 26 oktober getroffen door een krachtige aardbeving van 7.5 op de schaal van richter. Zowel in Afghanistan als in buurland Pakistan zijn duizenden gewonden gevallen. Rode Kruis-vrijwilligers verlenen eerste hulp en transporteren gewonden naar ziekenhuizen.

AardbevingPakAf1kopie.jpg  Rode Kruis-vrijwilligers delen hulpgoederen uit aan mensen die dakloos zijn geworden. (Foto: IFRC)
 
De aardbeving in Afghanistan vond plaats in de Hindu Kush bergketen. Hier ligt een breukvlak tussen Afghanistan en Pakistan. In Pakistan zijn er 77 mensen overleden en in Afghanistan 200. “Het dodental zal naar verwachting stijgen”, zegt Nangyalay Yousufzai van het Afghaanse Rode Kruis. De vrijwilligers in Afghanistan transporteren op dit moment gewonden naar ziekenhuizen. In Pakistan zijn 1800 mensen gewond geraakt en in Afghanistan 2000.

Wegen geblokkeerd

“Aan de mensen die dakloos zijn geworden geven we materialen voor noodopvang en hulpgoederen”, zegt Gorkhmaz Huseynov van het Internationale Rode Kruis. Dit is niet eenvoudig. Door aardverschuivingen zijn veel wegen geblokkeerd waardoor de hulpverlening wordt belemmerd. “Het zijn voornamelijk lemen huizen die zijn ingestort. De grote gebouwen zijn gespaard gebleven”, aldus Huseynov.

AardbevingPak.jpg
  Het ziet er heftig uit, maar het is de realiteit op dit moment. (Foto: Pakistaanse Rode Kruis)

In Pakistan heeft het Rode Kruis 2 teams ingezet die bestaan uit 20 vrijwilligers. Het eerste team houdt zich bezig met het uitdelen van hulpgoederen en het tweede team verleent eerste hulp en transporteert gewonden naar ziekenhuizen.


Steun de slachtoffers

Wij willen graag alle slachtoffers van de aardbeving helpen en daar hebben we jouw hulp voor nodig. Dit kan door te doneren op giro 881. Het IBAN nummer behorend bij giro 881 is NL33INGB0000000881 (7 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.