Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Hulpverlening Rode Kruis slachtoffers overstromingen Servië en Bosnië in volle gang
17 mei 2014 |

Hulpverlening Rode Kruis slachtoffers overstromingen Servië en Bosnië in volle gang

Servië en Bosnië kampen momenteel met grote overstromingen door zware regenval. Lokale Rode Kruis vrijwilligers hebben in nauwe samenwerking met de overheid vooralsnog zo'n 4000 mensen geëvacueerd. De Servische autoriteiten spreken van de ergste overstromingen in zeker 120 jaar.

Voedsel, rubberboten en dekens

In Servië hebben 420 Rode Kruis medewerkers en vrijwilligers ondersteund bij de evacuaties in Valjevo en Lazarevac. 820 dekens, 130 rubberboten en 4430 blikken vlees zijn uitgedeeld in de getroffen gemeenschappen. De hulpverlening wordt in sommige regio's belemmerd door verwoeste bruggen en ontoegankelijke wegen. Het Rode Kruis deelt kant-en-klare maaltijden, schoon drinkwater, dekens, matrassen, rubberboten en hygiënepakketten uit aan de getroffen bevolking.

Noodtoestand Bosnië en Herzegovina

In Bosnië en Herzegovina heeft de overheid de noodtoestand uitgeroepen omdat honderden mensen geëvacueerd moesten worden vanuit 14 gemeenschappen, waaronder Doboj, Maglaj, Brcko District, Olovo, Bijeljina, Lukavac, Kladanj, Srebrenica, Gradacac en Zvornik. Waar de wegen versperd waren, heeft het lokale Rode Kruis te voet voedselpakketten en schoon drinkwater bij de slachtoffers van de overstromingen gebracht. Ook zijn jeeps en boten ingezet om de getroffenen van hulpgoederen te voorzien. In het noorden van Bosnië heeft het Rode Kruis in samenwerking met de lokale autoriteiten tijdelijke accommodatie ingericht voor de geëvacueerden.

Meer dreigende overstromingen

De ergste overstroming werd gemeld in de hoofdstad Sarajevo en Tuzla regio, in het midden van het land, evenals in de steden Gorazde en Bijeljina. Er dreigen nog meer overstromingen in andere delen van het land, waardoor de toegangswegen tot een aantal grote steden worden geblokkeerd.