Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis helpt vluchtelingen door heel Europa
20 oktober 2015 |

Rode Kruis helpt vluchtelingen door heel Europa

​#Vluchtelingen – Meer dan 35.000 Rode Kruis-hulpverleners zetten zich in voor de vluchtelingen die Europa bereiken. Hieronder volgt een overzicht van de reis die de vluchtelingen maken en de hulp die ze krijgen van het Rode Kruis.

V1.jpg
 Op de grens van Griekenland en Macedonië deelt het Rode Kruis water uit.(Foto: Oskar Velasco)

643.408 mensen zijn naar Europa gevlucht in 2015. Rode Kruis-vrijwilligers geven hen hun eerste levensbehoeften zoals water en voedsel. Daarnaast bieden zij medische hulp, psychosociale ondersteuning, proberen zij familiebanden te herstellen en zij staan vluchtelingen bij tijdens de asielprocedure. De vluchtelingen hebben Europa bereikt door aan land te gaan in Griekenland, Italië, Spanje, Cyprus en Malta. Tot nu toe zijn er zo’n 3.000 vluchtelingen die de boottocht naar Europa niet hebben gehaald. Zij zijn omgekomen of vermist op zee. De migranten die de overtocht halen worden opgevangen door Rode Kruis-vrijwilligers. De meeste vluchtelingen komen uit Syrië, Afghanistan, Eritrea en Irak. Ze reizen per boot, trein, bus en te voet. Velen blijven niet meer dan 12-48 uur in een land.

V3.jpg
  Een Rode Kruis-vrijwilliger geeft medische zorg aan het kind van een vluchteling. (Foto: Oskar Velasco)

Doorreis via de Balkan

Wanneer de vluchtelingen aankomen in Europa reizen de meesten door via Macedonië, Servië, Kroatië en Slovenië. In deze landen is het voor hen niet mogelijk te blijven. Tijdens deze doorreis bieden Rode Kruis-vrijwilligers de migranten eveneens Eerste Hulp en noodhulpgoederen zoals dekens, tenten, kleding, medicijnen, eten en drinken. Naast deze hulp wordt er juridisch advies, taal en culturele vorming gegeven in de vluchtelingenkampen. Voor het herstel van familiebanden en het geven van psychosociale hulp, voorziet het Rode Kruis de vluchtelingen van tolkdiensten. Er zijn ook vrijwilligers die zich inzetten voor de kinderen en spelletjes met hen doen. 

V2.jpg
  Vluchtelingen worden medisch onderzocht door Rode Kruis-vrijwilligers. (Foto: Oskar Velasco)

Aankomst West-Europa

Meer dan 500.000 vluchtelingen zijn doorgereisd naar West-Europa. In Duitsland verblijven nu 520.000 migranten. Verder zijn Oostenrijk, Zweden, Noorwegen, België en Nederland landen waar de vluchtelingen asiel proberen aan te vragen. In Nederland zijn nu zo’n 26.000 vluchtelingen opgevangen. De bovengenoemde landen openen noodopvangcentra voor de migranten en proberen hen daar zo goed mogelijk te verzorgen. Door het hele land worden er hulpgoederen ingezameld. In Nederland heten deze punten “Welkom Winkels”.       

V4.jpg
  Tijdens hun lange reis krijgen de vluchtelingen erge dorst. (Foto: Oskar Velasco) 

Meerjarenplan

Rode Kruis-vrijwilligers uit 28 verschillende Europese landen helpen de vluchtelingen. Het Rode Kruis heeft een meerjarenplan opgesteld voor het ondersteunen van migranten die zijn aangekomen in landen West-Europese landen. Zij zullen namelijk voor een langere periode blijven in die landen. In Duitsland zijn er bijvoorbeeld integratieactiviteiten opgezet en veel landen willen de vluchtelingen taalles geven.

Help mee en doneer

Wil jij het Rode Kruis ondersteunen in de activiteiten voor de vluchtelingen in Europa? Doneer op giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.