Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis helpt vluchtelingen door heel Nederland
18 september 2015 |

Rode Kruis helpt vluchtelingen door heel Nederland

#Vluchtelingen – Vanwege het grote aantal binnenstromende vluchtelingen ondersteunt het Rode Kruis in samenwerking met gemeentes door heel Nederland opvanglocaties voor vluchtelingen. Op dit moment zijn we onder andere actief in Amsterdam, Rotterdam, Tilburg, Zwolle, Brummen, Ede, Zeist, Heusden en Boxtel.

bedden.jpg
  Deze bedden staan opgesteld voor vluchtelingen in de Erasmus Universiteit.   

“We hebben het hier erg druk. Ik zie daar 17 nieuwe vluchtelingen aankomen”, zegt Leone Leeuwenburgh. Ze is teamleider in de Verheyhal in Amsterdam  van vijf Rode Kruis-vrijwilligers. Op dit moment zijn er 65 vluchtelingen in de hal opgevangen. “We verwachten dat er hier vanavond meer dan 100 vluchtelingen zijn en we hebben hier plek voor 150 mensen”, zegt ze.

Vluchtelingen ondersteunen vrijwilligers

Het Rode Kruis heeft de afgelopen dagen en nachten 700 bedden geleverd. Verder hebben ze 900 hygiënepakketten en 900 kussens uitgedeeld. Naast de vrijwilligers die het Rode Kruis al heeft, hebben zich 100 mensen op eigen initiatief aangemeld om mee te helpen. De vrijwilligers geven hen advies.

Leeuwenburgh krijgt ook hulp van de vluchtelingen zelf. “De vluchtelingen die fit genoeg zijn helpen ons met bedden neerzetten en kleding sorteren. Dat is heel fijn, want op die manier hebben zij iets te doen en kunnen ze ons ondersteunen”. Ze is erg tevreden over de hulpverlening aan de vluchtelingen in de Verheyhal, maar ze heeft moeite om met hen te communiceren. “We hebben echt meer tolken nodig. Dat zou het hulpverlenen makkelijker maken”.

De hulpverlening van het Rode Kruis in de opvangcentra gaat voorlopig door. Morgen wordt er in Ter Apel een EHBO-post geopend.

Wil je ook spullen brengen naar een Welkom Winkel of helpen als vrijwilliger? Klik hier voor meer informatie.


60 Miljoen mensen op de vlucht 

60 Miljoen mensen wereldwijd zijn op de vlucht voor conflict en geweld in eigen land. Zij hebben huis en haard verlaten, op zoek naar veiligheid voor zichzelf en hun gezin. Al deze mensen hebben dringend hulp nodig. Water, huisvesting, voedsel en medische zorg. Laat ons niet kiezen.

Of geef op Giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.