Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws ​Rode Kruis herstelt contact tussen thuisfront en vluchtelingen
9 oktober 2015 |

​Rode Kruis herstelt contact tussen thuisfront en vluchtelingen

#Vluchtelingen - Het Rode Kruis biedt vanaf vandaag vluchtelingen, die hier onlangs zijn aangekomen en in opvanglocaties verblijven, de mogelijkheid om korte tijd met familie en dierbaren te bellen.  

minute call.jpg
Een vrouw uit Eritrea belt met haar broer. 

Het is de eerste keer in Nederland dat vluchtelingen de kans wordt geboden om direct contact te leggen. Zij mogen een paar minuten bellen om hun familie te vertellen dat zij veilig en in leven zijn. Vodafone heeft voor dit doel onlangs 110 telefoons aangeboden aan het Rode Kruis. De noodhulporganisatie beschikt 110 getrainde vrijwilligers die bij het contactherstel faciliteren.​​

Telefoons

Verspreid over heel Nederland heeft het Rode Kruis 20 tracingteams die het bellen met het buitenland kunnen faciliteren. Elk team beschikt over een of meerdere telefoons. Hoeveel mensen hier gebruik van zullen maken is nog niet duidelijk. Vluchtelingen beschikken regelmatig zelf niet over een telefoon en hebben daardoor, soms al maanden lang, geen contact gehad met het thuisfront.   

Pool van specialisten

In het buitenland komen tracingspecialisten  in actie tijdens grootschalige rampen, bijvoorbeeld bij het langdurig uitvallen van de elektriciteit. In dat geval bieden zij de mogelijkheid aan mensen om hun familie te kunnen bellen via een satelliettelefoon. Steeds vaker worden zij ingezet in rampgebieden in het buitenland, zoals bij de aardbeving in Haïti, maar ook in gebieden waar escalaties hebben plaatsgevonden en mensen het contact met elkaar zijn kwijtgeraakt.​

Contacth​erstel

Bij rampen of calamiteiten blijven familie en vrienden vaak lang in onzekerheid over het welzijn van hun naasten, die mogelijk getroffen zijn.  In of na een  noodsituatie weten dat je naaste ongedeerd is, of zelf aan je familie kunnen laten weten dat je ongedeerd bent, kan veel onzekerheid wegnemen en rust geven. Contactherstel met familie of andere verwanten is daarom altijd een belangrijk onderdeel van de hulpverlening van het Rode Kruis. Natuurlijk is een minuut niet genoeg om te vertellen wat er allemaal met je gebeurd is. Maar iedereen begreep dat alle anderen in de rij ook graag wilden bellen en hielden het kort.

60 Miljoen mensen op de vlucht 

60 Miljoen mensen wereldwijd zijn op de vlucht voor conflict en geweld in eigen land. Zij hebben huis en haard verlaten, op zoek naar veiligheid voor zichzelf en hun gezin. Al deze mensen hebben dringend hulp nodig. Water, huisvesting, voedsel en medische zorg. Laat ons niet kiezen. 

Of geef op Giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.