Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Hulpconvooi bereikt Syrische stad Hama
27 februari 2012 |

Hulpconvooi bereikt Syrische stad Hama

​Het Rode Kruis heeft de Syrische stad Hama bereikt. Het was de eerste keer sinds 17 januari dat hulpverleners van de Syrische Rode Halve Maan en het Internationale Rode Kruis toegang kregen tot de stad. De teams brachten  voedsel en hulpgoederen om ongeveer 12.000 mensen voor een maand in hun basisbehoeften te voorzien. Ook hadden zij hygiëne kits en dekens bij zich.

Levensreddende evacuaties

Het Rode Kruis probeert nog steeds om beter toegang te krijgen tot de zwaar belegerde wijk Baba Amr in Homs. De situatie wordt elk uur slechter. De inwoners hebben dringend behoefte aan medische hulp en voedsel. Alleen bij een luwte in de gevechten of een tijdelijk staakt het vuren is het mogelijk om  levensreddende evacuaties te kunnen uitvoeren. Zo was het mogelijk om vandaag drie zwaargewonde personen, waaronder een zwangere vrouw, te evacueren. Enkele dagen geleden, op 24 februari, wist een team van het Rode Kruis zeven gewonden uit de wijk te evacueren. 

Staakt het vuren

Het Rode Kruis is nog steeds met de Syrische regering en rebellengroeperingen in onderhandeling over een dagelijks staakt het vuren. Deze onderhandelingen duren reeds enkele dagen, maar hebben nog geen resultaat opgeleverd. Het Rode Kruis heeft de Syrische autoriteiten en de opstandelingen om een dagelijkse gevechtspauze van twee uur gevraagd om meer en beter de gewonden te kunnen verzorgen en evacueren. 
 
​​