Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis: hulpoperatie Nepal in volle gang
26 april 2015 |

Rode Kruis: hulpoperatie Nepal in volle gang

​De hulpverlening aan de slachtoffers van de aardbeving in Nepal is in volle gang. Het Nepalese Rode Kruis betreurt ook het verlies van eigen hulpverleners. Lot van bevolking afgelegen gebieden nog onbekend. 

Levensreddende hulp

Het Rode Kruis in Nepal levert de eerste levensreddende hulp zoals het verlenen van Eerste Hulp aan de gewonden en het zoeken naar en het redden van mensen onder het puin. Zeker 300 vrijwilligers van het Rode Kruis in Nepal zijn gemobiliseerd om de overheid te ondersteunen bij zoek- en reddingsacties. Hulpgoederen zoals tentzeilen worden uitgedeeld en de bloedbank van het Rode Kruis in Kathmandu verstrekt bloed aan de belangrijkste medische faciliteiten in de hoofdstad. De organisatie betreurt ook het verlies van drie lokale hulpverleners. Daarnaast is het lot van de bevolking, medewerkers en vrijwilligers in meer afgelegen gebieden dichtbij het epicentrum nog altijd niet bekend.

Enorme ravage 

De ravage van de aardbeving is groot. Veel mensen hebben geen onderdak meer en duizenden mensen zijn omgekomen. Mensen slapen in de open lucht en zijn bang terug te keren naar hun huizen door de sterke naschokken van de afgelopen dagen. Voor de komende dagen is regen voorspeld en zal er behoefte zijn aan voedsel, veilig drinkwater, opvang en medische zorg. Het Rode Kruis deelt hulpgoederen uit, waaronder 1200 tentzeilen. De komende dagen zal de organisatie ook keukensets, kleding, toilet artikelen en muskietennetten uitdelen.

Gebieden onbereikbaar 

Het Rode Kruis in  Nepal heeft bevestigd dat er een medewerker en twee vrijwilligers zijn gedood in Kathmandu als gevolg van de ramp. De status van de bevolking, medewerkers en vrijwilligers in meer afgelegen gebieden is nog niet bekend.  Met name de humanitaire situatie in de steden en dorpen dichterbij het epicentrum baart de hulporganisatie grote zorgen.  De toegang tot afgelegen, getroffen gebieden is slecht en belemmert de reddingsoperaties en de hulpverlening.

Meer hulp 

Het Rode Kruis schaalt de hulpverlening fors op. Het Internationale Rode Kruis mobiliseert extra hulpgoederen de komende dagen uit depots in Kuala Lumpur en Dubai. In totaal kunnen deze goederen meer dan 50.000 gezinnen helpen. Voorbereidingen voor de eerste vluchten met hulpgoederen naar Kathmandu zijn in volle gang. Ook worden 6 internationale noodhulpteams gemobiliseerd met mankracht en materieel om onder andere een mobiel ziekenhuis, twee gezondheidszorgcentra en een grootschalig distributiecentrum op te zetten.  ​

Steun de slachtoffers van de aardbeving

Het Nederlandse Rode Krui heeft zaterdag direct giro 6868 geopend voor hulp aan de slachtoffers. Steun de mensen die door het natuurgeweld in één klap alles zijn kwijtgeraakt. Doneer nu op NL83INGB0000006868 (6 nullen) o.v.v. Nepal t.n.v het Nederlandse Rode Kruis in Den ​​Haag.​