Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis in actie voor Syrische vluchtelingen in winterweer Libanon
16 januari 2015 |

Rode Kruis in actie voor Syrische vluchtelingen in winterweer Libanon

Het Rode Kruis opent rekening 6868 om Syrische vluchtelingen in Libanon de winter door te helpen. Er is dringend behoefte aan brandstof, kachels, tentzeil en voedsel.

Libanon wordt momenteel geteisterd door zwaar winterweer en overstromingen. Een ramp voor de ruim 1,5 miljoen vluchtelingen uit Syrië die veelal in geïmproviseerde tentenkampen leven. Ze zijn niet uitgerust voor de vrieskou die al meerdere mensen het leven heeft gekost. Er is dringend behoefte aan brandstof, kachels, tentzeil en voedsel.

Zeer strenge winter

De omstandigheden zijn beduidend slechter dan in voorgaande winters. Het is een combinatie van zware regenval aan de kust, zware sneeuwval in de Bekavallei en Noord-Libanon met storm en erg lage temperaturen in heel Libanon. Veel tenten zijn verwoest door rukwinden en te zware sneeuwbelasting. De tenten zijn meestal zelfgemaakt met behulp van stukken hout en plastic zeilen en hierdoor niet bestand tegen deze extreme weersomstandigheden. Dit vormt samen met de overstromingen van de kampen het grootste probleem. 

Blote voeten in de sneeuw

Gerard Jonkman, hulpverlener van het Rode Kruis in Libanon, was deze week in een van de besneeuwde kampen in de Bekavallei: "Sommige vluchtelingen lopen op blote voeten of sandalen zonder sokken, terwijl het hier 's nachts min 10 graden Celsius is. Er is een groot gebrek aan brandstof om de onderkomens enigszins warm te houden en ook de afwatering in het kamp is belabberd; het water loopt dwars door de tenten." 

Het Rode Kruis heeft wel voorbereidingen getroffen voor de winterperiode, maar niemand zag dit weer aankomen. Het Libanese Rode Kruis deelde al dekens, water, brood en reparatiematerialen uit, maar heeft extra inkomsten nodig om 30.000 families de komende maanden te helpen de kou te overleven.  

"Mensen hebben zeil nodig om hun tent op te lappen, kachels, brandstof en eten; ook belangrijk om hun eigen lichaam op temperatuur te houden. Daarnaast wordt, met het voortduren van de crisis, het tekort aan medicijnen voor chronisch zieken ook steeds nijpender. De ouderen in het kamp gaven aan wanhopig te zijn", aldus Jonkman.