Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis helpt bij overstromingen in Malawi
22 januari 2015 |

Rode Kruis helpt bij overstromingen in Malawi

Tienduizenden inwoners van Malawi, Mozambique en Zimbabwe zijn uit hun huizen verdreven door overstromingen. Het Rode Kruis is al langer actief in getroffen gebied en verleent noodhulp.

malawi-overstromingen-hulp.jpgHet Zimbabwiaanse Rode Kruis helpt bij de opbouw van tenten voor de ontheemden.

Het zuidelijk deel van Afrika is in de greep van een lagedrukgebied dat extreme regenval en overstromingen veroorzaakt. Het zwaarst getroffen is Malawi. Half januari 2015 viel in slechts enkele uren tijd de normale hoeveelheid regen van een week. Meer dan vijftig mensen zijn omgekomen en tientallen vermist. 20.000 mensen hebben hun huizen moeten verlaten. Ongeveer een derde van het land, met name het zuidelijke deel, is tot rampgebied verklaard. De Malawiaanse regering heeft om hulp gevraagd.

Wassende water

De zware regenval heeft ook in Zimbabwe ernstige overstromingen veroorzaakt. Ten minste 11 mensen kwamen om. In Mozambique raakte de belangrijkste noord-zuidroute beschadigd. Volgens de autoriteiten stortten twee bruggen in. Dat kostte 25 mensen het leven, terwijl 20.000 mensen dakloos raakten. Door het razendsnel wassende water van de Mozambikaanse Licungo-rivier kwamen minstens 15 mensen om. Delen van dit land zitten zonder elektriciteit, nadat verschillende hoogspanningsmasten bezweken door de overstromingen. Het Mozambikaanse Rode Kruis, wereldleider in vroegtijdige waarschuwing en mobilisatie van de bevolking bij extreem weer, inventariseert momenteel het aantal getroffenen en hun behoeften.

malawi-overstromingen-tent.jpg 

Reddingsoperaties en registratie

Afgelopen week is door het Internationale Rode Kruis SF 192.000 beschikbaar gesteld voor noodhulp in de vorm van water, hygiƫnepakketten en opvang. Inmiddels zijn 60 vrijwilligers en medewerkers van het Malawiaanse Rode Kruis op de been. Zij hebben al meer dan 7.000 huishoudens voorzien van noodhulpgoederen als tenten, dekzeil, kookgerei, dekens en muskietennetten. Het Rode Kruis is verder betrokken bij reddingsoperaties en de registratie van de ontheemden. Ten slotte voert het Rode Kruis de leiding over een gebied waar veel mensen hun toevlucht hebben gezocht, vlakbij Blantyre, de tweede stad van Malawi.

malawi-overstromingen-rode-kruis.jpg 

Waarschuwingssysteem extreem weer

Al sinds de start van het regenseizoen, half december, is het Malawiaanse Rode Kruis betrokken bij de verspreiding van waarschuwingen van het Malawiaanse weerinstituut. Een samenwerking met het Finse Rode Kruis heeft als doel gehad gemeenschappen meer alert gemaakt op de komst van extreem weer.

Klimaatverandering

Climate Centre-directeur Maarten van Aalst acht het waarschijnlijk dat de klimaatverandering een factor is in de omvang van de overstromingen.