Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis ingezet bij treinbotsing Amsterdam
21 april 2012 |

Rode Kruis ingezet bij treinbotsing Amsterdam

Een team van 12 Rode Kruis vrijwilligers biedt ondersteuning aan de professionele medische hulpverleners die in Amsterdam de gewonden behandelen. Daar botste op zaterdagavond twee passagierstreinen op elkaar. De zogenoemde SIGMA-teams van het Rode Kruis helpen bij met het vervoeren van gewonden naar de ambulances. Zodat het medisch personeel zich kan richten op de behandeling van de patiĆ«nten. Verder kunnen ze het ambulancepersoneel assisteren met het klaarmaken van medicatie en infusen.

Groot aantal slachtoffers 

Door de botsing zijn circa 125 mensen gewond geraakt. 56 hiervan zijn zwaargewond. De SIGMA-teams worden alleen ingezet als bij ongevallen en rampen met een groot aantal slachtoffers zijn. De Officier Dienst Geneeskundig vraagt om assistentie van het Rode Kruis indien nodig. De Rode Kruis vrijwilligers van het SIGMA-team hebben naast diploma Eerste Hulpverlening een cursus hulpverlening bij ongevallen en calamiteiten gedaan. 

Hulpmiddelen

Het team komt met speciale Rode Kruis voertuigen naar de ramp of het ongeluk. In de auto zitten hulpmiddelen om alle mogelijke levensgevaarlijke verwondingen te behandelen. Hierbij moet gedacht worden aan een middelen om te intuberen, middelen om te beademen, medicatie, infuusvloeistof en verband. als (schep)brancards, wervelplanken en flessen zuurstof. Ook kan het team een tent opzetten om de gewonden tijdelijk in onder te brengen. Het is nog onduidelijk wat is gebruikt bij de inzet in Amsterdam.