Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis Iran verleent direct hulp na krachtige aardbevingen
12 augustus 2012 |

Rode Kruis Iran verleent direct hulp na krachtige aardbevingen

Het Rode Kruis in Iran, de Iraanse Rode Halve Maan, is direct in actie gekomen na twee krachtige aardbevingen in het noordwesten van Iran op zaterdagmiddag 11 augustus. Volgens de Iraanse minister van Binnenlandse Zaken kwamen hierbij 227 mensen om het leven en raakten zo’n 1380 mensen gewond. De eerste aardbeving van 6.4 op de schaal van Richter vond 32 km ten zuidwesten van de stad Ahar plaats. De tweede aardbeving volgde 11 minuten na de eerste en sloeg 58 km ten noodoosten van de stad Tabriz toe om 16.54 plaatselijke tijd.

Het merendeel van de doden en gewonden is gevallen op het platteland. Minstens 100 dorpen zijn getroffen, waarvan zes dorpen compleet zijn ingestort. Veel mensen hebben verwondingen en breuken opgelopen door ingestorte gebouwen en worden vervoerd naar lokale ziekenhuizen.

Hulpverlening
Het Rode Kruis in Iran, de Iraanse Rode Halve Maan, kwam direct in actie en heeft helikopters en speurhonden ingezet om mensen onder het puin op te sporen. Ook bieden vrijwilligers en medewerkers van de Iraanse Rode Halve Maan eerste en medische hulp aan de slachtoffers van de aardbeving. De hulpverleners hebben nog geen toegang tot alle getroffen gebieden vanwege onbegaanbare wegen en meer dan 55 naschokken. Ook communicatie gaat moeizaam omdat de telefoonlijnen plat liggen. Communicatie vindt voornamelijk via radio plaats.
Onderdak in sportstadion
Na de aardbevingen ontvluchtten duizenden families direct hun huizen en zo’n 16.000 Iraniërs hebben de nacht doorgebracht in de open lucht, noodopvangplaatsen en tenten. De Iraanse Rode Halve Maan heeft vooralsnog 9600 tenten opgezet in een sportstadion om de dakloze Iraniërs op te vangen. Ook deelt het Rode Kruis ter plaatse voedsel, dekens en andere noodhulpgoederen uit.
Goed voorbereid
Iran ligt op een geologische breuklijn en is daardoor kwetsbaar voor aardbevingen. In 2003 vielen meer dan 25.000 doden door een aardbeving in de stad Bam. Het Rode Kruis in Iran is zeer goed voorbereid om direct hulp te verlenen bij dit soort rampen. Op dit moment is nog geen verzoek vanuit Iran ontvangen om internationale ondersteuning.