Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis krijgt opnieuw toegang tot Homs
1 maart 2012 |

Rode Kruis krijgt opnieuw toegang tot Homs

​Het Rode Kruis krijgt vrijdag 2 maart opnieuw toegang tot de zwaar belegerde wijk Baba Amr in de Syrische stad Homs. Dat is vandaag bevestigd door het Internationale Rode Kruis. Er is dringend behoefte aan medische hulp, medicijnen en voedsel. De Syrische autoriteiten hebben na weken van belegering de stad weer ingenomen en het Rode Kruis groen licht gegeven om hulp te verlenen.

Evacuaties van gewonden

Morgen gaan hulpverleners van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan de stad in om gewonden te verzorgen en evacueren. Door de hevige gevechten was het de afgelopen dagen te onveilig om hulp te bieden. Maandag 27 februari slaagde het Rode Kruis er nog in om drie gewonde personen te evacueren. Drie dagen daarvoor lukte het om zeven gewonden en twintig zieke vrouwen en kinderen weg te halen uit de gevechtszone.

Schrijnende situatie

"We weten dat de situatie in Baba Amr ontzettend ernstig is. De nood voor burgers en gewonden wordt ieder uur groter. Het feit dat het koud is en heeft gesneeuwd maakt de situatie nog schrijnender," aldus Carla Haddad, woordvoerder van het Internationale Rode Kruis.

Staakt het vuren

De toezegging van de autoriteiten betekent niet dat er nu een dagelijks staakt het vuren is afgesproken. Het Rode Kruis is hierover al sinds 21 februari in onderhandeling met alle betrokken partijen. Carla Haddad licht toe: "De oproep om een dagelijks staakt het vuren van minimaal twee uur is nog steeds van kracht. Het is ontzettend belangrijk dat iedereen hiermee instemt, zodat onze vrijwilligers overal waar nodig humanitaire hulp kunnen bieden. De Syrische autoriteiten hebben niets toegezegd, maar er zijn wel positieve signalen vanuit Damascus. Het is afwachten hoe de onderhandelingen verder verlopen." 
 

Doneer direct 
​​​